windows-desktop-backround

Позната ли ви е тази снимка? Сигурно поне 90 % от вас ще отговорят положително – казват, че този пейзаж, придобил известност благодарение на Windows, се е превърнал в най-популярния в света. И е напълно възможно да е така, като имаме предвид колко масово наложен беше Windows XP.

Точно така – ако още не се бяхте досетили, това е уолпейпърът по подразбиране на Windows XP, озаглавен Bliss. Снимката е направена от фотографа Чарлс О’Риър, който е работил за National Geographic. Той е заснел пейзаж в област Сонома в Калифорния, САЩ и твърди, че творбата му не е дигитално обработвана или манипулирана по какъвто и да е начин.

Първата голяма популярност на изображението идва покрай супер скъпата рекламна кампания на Windows XP след пускането му, в която то е използвано. За кампанията, озаглавена „Yes you can”, Microsoft плащат над 200 милиона долара – нищо чудно, че този кадър буквално извира отвсякъде тогава.

Виж още: Колко сигурен ще е Windows 10

Дали и днес пейзажът изглежда все така впечатляващо, с толкова зелени хълмове и ярко синьо небе с пухкави бели облачета? Оказва се, че десет години след заснемането на прословутата снимка мястото претърпява сериозна промяна – превърнато е в лозови масиви. Ето как изглежда и сега – въобще не можете да го познаете, нали?

windows-desktop-backround-now