Е, минаха няколко дни от премиерата на новия филм на Marvel “Пазителите на Галактиката” ( Guardians of the Galaxy ) и смятам, че е време да го обсъдим. Все пак предполагам, че повечето от вас са го гледали, защото за филма много се говореше през последните месеци.

Става въпрос за филмовата адаптация на комиксите за група супергерои, които бранят галактиката от различни заплахи. Част е от вселената на Marvel Comics. Тук е моментът да спомена, че не съм фен на комиксите на това издателство. Мога да се самопровъзглася за хардкор фен на DC Comics, но Marvel никога не съм ги харесвал. Да, вярно – едно време, когато бях малък, гледах анимацията Spider-Man, но нея всеки я е гледал.

[lquote]Това е мнението за филма на един човек, който не харесва Marvel[/lquote]

Като изключим това, съм гледал почти всички филми за героите на Marvel и с ръка на сърцето ще кажа, че голяма част от тях са доста добри. На челните места за мен стоят „Капитан Америка: Първият отмъстител“ ( Captain America: The First Avenger ), “X-Men: Дни на отминалото бъдеще” ( Days of Future Past, но поредицата е на Twentieth Century Fox, а не на студиото Marvel Studios). Разбира се, “Пазителите на Галактиката” също ги включвам в тази група.

Да, новият блокбъстър на Marvel е невероятен! Не мога да си кривя душата. Справили са се чудесно! Отидох на кино със смесени чувства – от една страна наистина исках да е добър, защото ми се гледаше хубава фантастика, а този филм чудесно приляга в тази категория, но от друга пък вътрешно се молех да е провал, защото не харесвам Marvel ( съжалявам… ) Е, едните ми очаквания се оправдаха и съм доволен, че го гледах на кино.

С няколко думи: всичко в този филм е чудесно. Сценарият е добре изпипан, режисиран е чудесно, защото режисьор е младият Джеймс Гън, който е и сценарист и режисьор на един от най-шантавите филми за „супер“ герои Super. Ако не сте го гледали – бегом! Актьорската игра е супер ( Браво, Вин Дизел! Не, не се шегувам – браво! Но за това след малко ). А специалните ефекти мисля, че няма смисъл да ги коментираме. „Пазителите на Галактиката“ бъка от тях и са просто перфектни! Имам само една-две забележки към целия филм, но тях ще обсъдим по-долу.

Сега съм длъжен да предупредя, че оттук надолу следва своеобразното ми ревю на филма и съветвам, който все още не го е гледал, да не чете, а да се върне, след като гледа “Пазителите на Галактиката”. Текстът по-долу е един огромен спойлер!

[cquote]                   You’ve been warned![/cquote]

Да започнем с началото на филма – след първата сцена си казах „Това може би е излишно, какво общо би могло да има с историята на филма?“ Е, има. Да, появява се от нищото и приключва изведнъж, но се преглъща лесно, тъй като филмът тепърва е започнал. Малко след това се сблъскваме с порасналия вече Питър Куил и започват комедийните моменти, а този филм е фрашкан с такива. Смял съм се почти от началото до самия край. Това не пречи обаче “Пазителите на Галактиката” да е един сериозен сам по себе си филм, чудесно реализиран с нотки на комедия.

Още нещо – в първата сцена, в която показват лошия Ронан, от Marvel хвърлят срещу нас купчина имена едно след друго, които може би говорят нещо само на хардкор Marvel феновете и аз лично просто се изгубих там. Не можах да проследя нищо … 😀

Скачаме доста напред във филма, за да споменем още нещо последното ), което ме подразни. Сондата на Гамора експлодира, докато се гонят с хората на Ронан, предвождани от Небюла. Тя Гамора ) се рее припаднала из открития космос. Да, не е умряла, защото е генетично подобрена и вакумът в космоса не й пречи. [rquote]Мамка му, това не ви е басейн![/rquote]Но Питър отива да я спаси и излиза в космоса за втори път, ъъъ ), сваля си маската, задържа дъх, все едно се гмурка в басейн, и я слага на лицето на Гамора. След това хората на Йонду ги прибират и когато влизат в кораба и двамата си поемат дъх, все едно дълго са стояли под водата … Мамка му, това не ви е басейн! Това е откритият космос! Не можете да оцелеете там просто така. Оф, добре. В края на филма разбираме, че бащата на Питър не е землянин и всъщност заради това има сили, лесно обозначими като нечовешки, но това не е извинение. Не се прави така.

Дотук с критиките. Сега имам въпрос към вас. Да, вярно, че филмът е пълен с хиляди препратки към каквото се сетите, но само на мен ли ми се струва, че можем да оприличим “Пазителите на Галактиката” на Star Wars? Ами, да! Замислете се – Питър Куил е Люк Скайуокър, изгубил майка си и не познава баща си. Гамора е Лея, принцеса, дъщеря на голяма клечка. Ракета и Грут са Хан Соло и Чубака, единият много говори и е в играта заради парите, а другият… другият не говори много и само приятелят му го разбира. Дракс не знам на кого да оприлича, но вижте лошите – Ронан е жив Дарт Вейдър, а Танос си е император Дарт Сидиъс ). Дори Нова Прайм мога да сравня с Мон Мотма.

Стигаме и до това, което само загатнах преди малко – ролята на Вин Дизел в цялата работа. Гледах интервю с него, в което той обяснява как са го поканили да озвучава герой от филма и когато му дали сценария, единственото, което пишело като реплики, било „Аз съм Грут“. Това ни най-малко не му се сторило странно, дори взел ролята си много насериозно и записал всяка една реплика по десетки пъти, за да може тя да звучи достатъчно добре. И вижте това:

Да, за да бъде достоверен гласът на това емблематично ходещо дърво, господин Дизел записва репликите на още пет различни езика – испански, португалски, китайски, френски и руски. Това са държави, в които филмът е дублиран. Смело, Marvel, смело! Смятам, че това е още една чудесна роля на Вин Дизел, но любимата ми си остава гласът на робота в „Железният гигант“ (The Iron Giant).

Снимка: buzzhub

Отначало казах, че това ще е ревю на “Пазителите на Галактиката”. По-скоро просто исках да изкажа мнението си за няколко неща, които са ми направили впечатление. Добри и лоши. В крайна сметка излиза, че това е един от любимите ми филми тази година. С удоволствие бих отишъл да го гледам пак, ако трябва да съм честен. Като изключим нещата, които ме подразниха, които са толкова малки и незначителни, че мога спокойно да ги преглътна, филмът е просто перфектен! Чудесна игра на Крис Прат, Зоуи Салдана и останалите. Първата роля на Дейв Батиста, която наистина ми харесва. Дори Бенисио Дел Торо участва и е невероятен, както винаги. И кой озвучава Танос? Джош Бролин, кой друг? Сам не вярвам, че ще го кажа, но това е единственият филм на Marvel, който влиза в моя личен топ 15 на най-любимите ми филми изобщо. Може би дори топ 10.

Както винаги, искам да чуя вашето мнение по въпроса. Какво мислите за филма? Хареса ли ви? Какво ви подразни, ако изобщо е имало такова нещо? Бихте ли го гледали отново? Секцията за коментари е ваша.