Когато учените, работещи по Големия адронен ускорител в ЦЕРН, обявиха че може би са открили нова елементарна частица миналия декември месец, научните среди останаха скептични. Данните, сочещи това може да са породени от случайна грешка в измерванията, но в крайна сметка може и да са верни.

Инженерите и физиците, работещи по проекта продължават със изследванията, за да проверят първоначалните данни. Обикновено, когато резултатът се окаже случайна грешка, внасянето на повече данни изчиства грешката. В случая обаче, това може да не се случи. Най-новите изчисления са започнали този месец и резултатите от тях ще бъдат представени на Международната конференция по физика на високите енергии в Чикаго през август.

Във видеото по-горе физикът Дейвид Каплан обяснява работата на ЦЕРН по новите данни. Изглежда частицата, която се предполага че е открита, е доста по-тежка от Хигс бозона и бързо се разпада на два фотона, чиито следи учените засичат в експериментите ATLAS и CMS.

Остава да изчакаме до август, за да разберем дали си имаме работа с чисто нова частица. Такава би променила изцяло представите на учените за света около нас и начинът, по който той е изграден.