Снимка: Ray Mazza

Говорили сме си вече за изкуствения интелект и това дали сме готови за нещо подобно. Също сме споменали и за опасенията на един от водещите иноватори в технологичната сфера Елън Мъск, свързани с потенциалното откритие на изкуствен интелект.

ВИЖ ОЩЕ: SPIRAL 2 Е ПЪРВИЯТ PROJECT ARA МОДЕЛ, КОЙТО ЩЕ БЪДЕ ПУСНАТ В ПРОДАЖБА

Очевидно доста хора са обърнали внимание на всичко, което се говори по света за това и в крайна сметка в интернет се появи отворено писмо, което приканва към внимание, рационални и обмислени действия относно разработката на мислещи машини. Колкото и странно и далечно да звучи, ние сме на прага на нова революция от технологична гледна точка. Въпрос на време е машини със собствен ум и интелект да се появят на бял свят. Да, приемаме факта, че може и никога да не се случи, може да е невъзможно, но все повече фактори сочат към обратното.

Да, може все още на някои от вас страхът от доминиращи машини и изкуствен интелект да звучи като глупава отживелица, но е факт. Някои от най-големите умове в тази сфера споделят това мнение, което е подплътено с подписът им под въпросното отворено писмо – всеки може да се включи, като попълни формуляра, прикрепен към него. Но изкуственият интелект може да донесе и много ползи на обществото – както се споменава в писмото, да се унищожат болестите и бедността. Толкова сме близо, че всяка нова стъпка в изследванията е много малка, но и много скъпа, тъй като потенциалните облаги от нея са огромни. Коли, които шофират без нужда от човек зад волана, разпознаване на реч и изображения, електронни асистенти, нови модели роботи, системи за разработване на машини, движещи се много успешно на два крака – това са само част от нещата от огромния сбор наречен изкуствен интелект.

Стивън Хокинг и Елън Мъск са само две от имената, които ще спомена като подписани под въпросното писмо. Можете да разгледате и останалите – много са. Но знаем, че и двамата са говорили за опасенията си. Мъск дори инвестира в компании, изследващи изкуствен интелект, за да може „да ги държи под око“, както сам казва.

Е, прочетете писмото (не е дълго) и помислете отново над това. Може дори да се подпишете под него. Какво е вашето мнение?