Съхраняването на файлове отдавна вече не е самотно изживяване с външни твърди дискове и флашки. Откакто започнаха да се появяват първите облачни услуги за хостване на лични файлове, хората осъзнаха удобството, което могат да получат чрез ползването на тези услуги.

По същество те имат няколко предимства, които не само улесняват потребителите, но и пестят време и най-вече средства за физически носители:

  • Незабавен достъп до вашите файлове от всяко устройство – Облачните услуги разполагат вашите файлове на техните сървъри. Достъпът до тях е лесен – използвайте вашия уеб браузър или приложение, за да управлявате файловете ви. Не е нужно да търсите дискове и папки.
  • Самите приложения на услугите се предлагат за най-различни платформи – това включва не само всички по-нови версии на Windows, но и Mac OS X, Android, iOS, Linux и др.
  • Облачните услуги са изключително удобни за синхронизация на файлове между различни устройства.
  • Приложенията на облачните услуги се интегрират органически към файловите мениджъри на операционната система.

В тази статия ще ви представим накратко 7 от най-популярните безплатни за ползване облачни услуги за хостване на файлове.

Dropbox

dropbox-logo

Това е една от най-популярните услуги. Dropbox стартира още в началото на предлагането на облачни услуги и успя да се наложи като един от лидерите на пазара. Предимствата на Dropbox са в това, че разработчиците поддържат версии на приложенията за най-различни платформи: Windows, Mac OS X, Linux, Android, iOS и др. Услугата предлага и връзка с множество социални мрежи и имейл хостове, за да направите споделянето на файлове с приятели още по-лесно. Поставяме Dropbox на първо място и защото често компанията “раздава” допълнителни мегабайти при разни промоции. При първоначалната безплатна регистрация получавате 2 GB, но с няколко клика на мишката и споделяния в различни мрежи това място много бързо може да се разшири.

Допълнително място при Dropbox
Допълнително място при Dropbox

Dropbox си остава една от водещите компании в този сегмент на облачните услуги. Услугата има приложения за Windows, Mac OS X, Linux, Android, Blackberry и iOS.

Google Drive

Google-Drive

Предложението на технологичния гигант е малко по-различно от останалите. В Drive се интегрират и Google Docs, които доскоро бяха отделен продукт на компанията. Концепцията на Google да предлага иновативни продукти, които да се интегрират в потребителските профили, работи много добре при Drive. Акаунтът ви при Google, освен облачно хранилище за данни, ви предлага и цялостен офис пакет. Чрез използване на Chrome Webstore можете да допълните функциите, които предлага офисът. Google Drive има настолно приложение за повечето операционни системи, но все още липсва официална поддръжка за Linux потребители.

Приложението за Windows е  с лесен за употреба потребителски интерфейс
Приложението за Windows е с лесен за употреба потребителски интерфейс

Потребителите на Google услуги ще се почувстват у дома при работата с настолното и мобилното приложение. Настройките и менютата са максимално опростени в стила на Chrome браузъра и Chrome OS.

Google Drive има приложения за Windows, Android и iOS.

MEGA

MEGA бе една от изненадите за всички нас, когато Kim Dotcom (създателят на Megaupload) обяви Mega. Услугата предоставя завидните 50 GB безплатно на всеки свой потребител. Основната концепция на MEGA е сигурността. Тази облачна услуга прехвърля данните в изцяло криптиран поток, използва се криптиране и в двата края, което осигурява значително по-високо ниво на сигурност. Очаква се MEGA да добавят и криптирани средства за комуникация – по този начин Kim Dotcom ще може да предложи цялостен пакет от услуги.

Работа с уеб версията на MEGA
Работа с уеб версията на MEGA

Работата с MEGA е много приятна, особено ако ползвате web версията. Това е една от малкото услуги, които са разработили наистина подробен клиент, който работи перфектно дори и през браузъра. При другите услуги web версията обикновено е по-орязана откъм възможности.

Mega има приложения за Windows, Mac OS X, Android, iOS, Windows Phone и официални добавки за браузърите Firefox и Chrome.

Microsoft OneDrive

Microsoft както винаги се включват в надпреварата във възможно най-много сегменти. Тяхното облачно решение също раздава безплатно по 15 GB на всеки свой потребител. Интегрира се перфектно на всяко Windows устрйство и подобно на Google Drive дава възможност да се използва офис пакет онлайн. OneDrive е подходящо за потребители, които са свикнали с еко системата на Microsoft. OneDrive е най-новото наименование на услугата. Преди тя се казваше SkyDrive, но откакто Microsoft решиха, че имат нужда от ребрандинг на някои от услугите си, вече се нарича OneDrive.

OneDrive има приложения за Windows, Mac OS X, Android, iOS, Windows Phone и Xbox.

Box

Услугата с простичко име предлага и някои други удобства, освен складиране на вашите файлове. Box позволява на няколко потребителя едновременно да работят с файловете, както и поставянето на коментари за различните файлове. Това е особено полезно, ако файловете са работни и хората работят колаборативно върху тях. Както и останалите услуги, Box са разработили настолни и мобилни приложения за повечето платформи.

Box има приложения за Windows, Mac OS X, Android, iOS, Windows Phone и Blackberry.

Copy

Това е услуга, която нашумя наскоро с нейното пускане. Подобна е на останалите, предлага приятен за ползване интерфейс през нейните приложения и предоставя 15 GB безплатно. Това, което я различава от останалите, е нейната политика „fair storage“ чрез функциите й за споделяне. Ако например имате папка с общ размер 20 GB и тя бъде споделена между 4 потребителя на Copy, тогава всеки потребител ще отчете 5 GB заето място. Това разпределение липсва при останалите услуги и е много ценно за пестене на ресурси в акаунтите.

Copy има приложения за Mac OS X, Linux, Android, Raspberry Pi и Windows и Windows Phone.

Sugarsync

Sugarsync е ново предложение, което набра много популярност в последните години. Потребителите на тази услуга са доволни най-вече от бързината на работа с приложенията и удобния потребителски интерфейс. Споделянето на файлове и настройването на възможности за достъп до файловете са отличителните функции, които предлага Sugarsync.

Услугата предлага приложения за Windows, Mac OS X, Android, iOS, Blackberry, Symbian и Windows Mobile. Sugarsync са разработили и приставка към Outlook.

[cquote]Това са най-добрите облачни услуги, които мога да ви предложа да ползвате[/cquote]

Представихме ви съвсем малка част от облачните услуги, които може да ползвате за складиране на вашите файлове. Всяка една услуга се конкурира със следващата и се стреми да предложи нещо уникално, затова и си струва да имате няколко акаунта. Освен за допълнителни резервни копия, по този начин ще комбинирате и силните им страни според вашите потребности.

Например при синхронизиране на файлове Dropbox би бил прекрасен вариант. При колаборативно писане на материали Google Drive е добра възможност, защото интегрира в себе си и достъп до останалите продукти на компанията. Докато пишете вашите материали, можете да се консултирате с колеги чрез Hangouts, без да ползвате допълнителни профили.

Ако сте фенове на екосистемата на Microsoft, тогава OneDrive е отлично решение за вас! Настолните приложения са като естествена част от Windows и Windows Phone операционните системи. MEGA е добра възможност за споделяне на лични файлове и относително сигурна платформа за тяхното съхранение.