„Сега трябва ли да избирам ‘Safely remove hardware’?“ Въпрос, който много хора постоянно си задават. Шегата за това, че животът е прекалено кратък, че да махаме флашките от компютъра с командата „eject“ още е валидна. Ако попитате някой дали, ако не дадете unmount на своето USB, може да му стане нещо, той може да ви отговори по някой от двата начина – или че всичко ще е наред и от eject няма смисъл, или че може нещо да се повреди. Затова сме и днес тук, за да отговорим веднъж завинаги на въпроса безопасно ли е да вадим USB без предварително да сме изпълнили командата за unmount.

Допълнителните флаш памети, които поставяте в USB портовете на своя компютър, се третират като памет, която трябва да присъства и да работи постоянно, след като е включена. Операционната система разчита на това файловете в тази памет да са на разположение по всяко време. В противен случай, ако компютърът изведнъж загуби връзка с тях, това е възможно да прекъсне прехвърляне на информация. С една дума, тази информация може да бъде повредена или дори загубена. Затова и при всички операционни системи има някаква команда от типа за „безопасно премахване на устройство“ – unmount, eject или safely remove.

При четенето на файлове съществува подпрограма, която се извиква след като въпросният файл бъде отворен. Ако паметта, съдържаща файл, изчезне по времето на преминаване на данните от подпрограмата до диска, то тези данни могат да бъдат загубени завинаги. За да се избегне това, във времената на старите Pentium и Macintosh компютри е съществувал ръчен механизъм за осигуряване на защита за файловете – при поставянето на диск или дискета в устройството се задейства механизъм, който казва на операционната система, че всичко е готово за работа. Това е т.н. soft mount. Някои от тези устройства са имали дори и механична част, която е задържала диска в устройството, докато данните се четат – натискането на бутона на CD четеца не е довеждало до автоматично „изплюване“ на диска.

[cquote]При USB паметите няма нещо, което да попречи на предварителното им изваждане[/cquote]

Добре де, ами когато говорим за USB? При него няма нищо, което да ви попречи просто да го издърпате и по този начин да побъркате системата, оставяйки я без файловете, с които допреди секунда е работела. Това може да доведе до загубени данни, повредени файлови системи, крашващи програми и дори нужда от рестарт на компютъра. Ето защо, за да може операционната система да контролира soft unmount-а, бе създадена командата за безопасно изваждане. Тя прави няколко неща:

  • спира всички активни прехвърляния към диска
  • предупреждава всички програми, че USB-то ще бъде премахнато
  • известява потребителя, ако някои от тези програми не са предприели действия и все още държат отворени файлове

[cquote]Да ползвам „eject“ или да не ползвам „eject“, това е въпросът[/cquote]

В крайна сметка винаги можете просто да извадите своето USB без да използвате „Eject“ командата. Просто ще трябва да имате едно наум – някои програми може да не приемат добре изчезването на файлове изневиделица. Хубавото е, че модерните операционни системи са така съставени, че да намалят възможността за повреда на файлове до минимум. Windows дори дава възможността „оптимизиране за бързо премахване“ (Optimize for Quick Removal). С нея файловете се записват по бърза процедура, без нужда от batch.

За да заключим, ще споменем само още нещо. В крайна сметка, ако само качвате файлове на USB, или пък само четете такива без да ги променяте, то най-вероятно няма да имате проблем, ако не ползвате „safely remove hardware“. И все пак, както споменах, командата върши няколко важни неща и ако искате всичко винаги да бъде наред, по-добре я ползвайте.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS