Kindle Voyage
Pic Credit: CNET

Вчера Amazon представи цяла поредица нови таблети и четци на електронни книги, но несъмнено звездата на шоуто е Kindle Voyage. Флагманът на компанията носи подобрения и нови функции в тясната продуктова ниша.

Всъщност, Kindle Voyage е по-добър в почти всяко отношение от Paperwhite 2, предишният топ модел на Amazon. За начало, новият четец има по-компактни размери и по-малко тегло от 180 грама, а с профил от 7.6 мм, това е най-тънкият Kindle продукт правен някога.

ВИЖ ОЩЕ: Бъдете готови за Google 2.0

Въпреки по-малките размери, Kindle Voayge запазва 6-инчовия размер на E-Paper екрана, какъвто имат последните няколко генерации на модела. Дисплеят обаче е съвсем нов и поставя своеобразен рекорд по висока резолюция – 300 пиксела на инч спрямо 212 в Paperwhite. В резултат изобразените букви и символи изглеждат ясни и отчетливи дори при най-малкия размер. За това помага и нивото на контраст, което също надвишава всички предишни модели на компанията.

kindle_voyage2

Разбира се, Kindle Voyage запазва осветлението на екрана, като този път имаме опцията за автоматичен контрол чрез добавен сензор за светлина. При по-дълго време четене на тъмно, устройството плавно ще намали нивото на светлина, за да съвпадне с разширението на зеницата. Макар и все още да не предлага същото изживяване като четенето на истинска книга, новият Kindle е първият четец, който максимално се приближава до това, благодарение на своя дисплей.

За навигация Kindle Voyage разчита главно на сензорния екран, но след редица потребителски оплаквания, че това прави четенето на книги неестествено, Amazon са добавили две нови зони от двете страни на четеца. Буквално чрез „стискане“ на зоната, обозначена с вертикална черта, потребителите прелистват до следващата страница, а зоната с точка връща страница назад. Дискретна вибрация съпътства действието.

kindle_voyage

Новият Kindle Voyage идва и с малко по-висока цена в сравнение с предишните модели на компанията. Основната версията с WiFi и рекламни оферти започва от $199, но това е и версията, която ние препоръчваме, тъй като рекламите са ненатрапчиви, а 3G свързаност на продукт от този тип е ненужна. Тези които търсят по-бюджетно решение могат да погледнат Paperwhite, който започва от $119. Въпреки по-малката резолюция, устройството все още е отличен избор за любителите на електронните книги. Най-основният Kindle пък струва само $79. Този четец също има 6-инчов сензорен екран, който обаче няма осветление и има най-малката резолюция от триото. С достъпната си цена, устройството въобще не е за подценяване и като нищо може да се пръверне в „бест-селъра“ на Amazon.