iPhone 6 е един от най-продаваните смартфони на Apple, но преди да достигне до потребителите той е преминал през редица тестове, гарантиращи представянето на перфектен продукт. До централата на технологичният гигант в Купертино се намира сградата за мъчения, в която новите модели биват подлагани на какво ли не – от дроп тестове, до извиване, или всичко, което може превърне смартфона ви с купчина метал и стъкло.

„Ние разработихме продукт, който да бъде изключително надежден на вашата реална употреба.“, казва Фил Шилер, старши вицепрезидент на продуктовия маркетинг. Няма как да сте забравили #bendgate, който се появи малко след пускането на новите iPhone-и и в момента да не си задавате въпроса наистина ли са надежди iPhone 6 и iPhone 6 Plus.

Apple казва, че iPhone 6 е изработен от стоманени/титаниеви пластини, разположени в потенциалните точки на напрежение, специална смесица от алуминий, формулиран от американската компания и йонно подсилено стъкло. От компанията също така споделят, че iPhone 6 е минал през стотици тестове, включително и носене в джоб от хиляди служители на Apple, преди той да достигне до потребителите.

15 000 бройки iPhone 6 и 15 000 iPhone 6 Plus са преминали през всякакви тестове, казват от Apple. „iPhone 6 и 6 Plus са най-тестваните. С добавянето на още и още функции ние трябва да намерим слабите им места преди потребителите да го направят“, казва Дан Ричио, старши вицепрезидент на хардуерното инженерство.

iphone 6DSCF7809.0

Машини оказват натиск върху телефона в методични серии отново и отново. Преди Apple премълчаваше колко точно могат да поемат новите iPhone-и, защото това се счита за търговска тайна. При теста за огъване са използвани 25 килограма, като натискът се прилага на върха на екрана. До машината, която прави това, има малък набор от тежести, но Ричио казва, че това не е максимумът тегло, който iPhone може да поеме, а това, с което той може да се справи, връщайки се към оригиналната си форма, без да се деформира.

Смартфоните преминават и през т.нар. тест при сядане, симулиращ стреса, на който са подложени iPhone-ите, когато са в джобове. Има тест за сядане на мека повърхоност, такъв за сядане върху телефона, както и това, което Apple счита за най-лошия сценарий – когато устройството е в задния джоб и се седне върху под ъгъл на твърда повърхност.

Има и тест, при който телефоните биват извивани от край до край. Ричио споделя, че това се прави хилади пъти, проследявайки се издръжливостта и провалите. Вицепрезидентът също така казва, че много повече тестове се правят в Китай, където продуктите преминават през финални стъпки преди да бъдат пуснати в масово производство.

DSCF7809.0 DSCF7903.0 DSCF7829.0 DSCF7840.0 DSCF7847.0 DSCF7862.0 DSCF7894.0 DSCF7903.0-2 DSCF7910.0 DSCF7922.0 DSCF7916.0 DSCF7929.0 DSCF7939.0 DSCF7960.0