пещера

Son Doong (на виетнамски: Hang Son Doong ) е най-голямата пещера в света. Разположена е в областта Куанг Бин във Виетнам. Самият аз неведнъж съм ви казвал, че на нашата планета има много места, които все още не са „омърсени“ от човека. Именно тази пещера доскоро е била част от тях, но през 1991 г. местен мъж на име Хо Кхан се натъкнал на нея, а малко по-късно, през 2009 година, тя официално била открита и изследвана от британски пещерняци, водени от Хауърд Лимберт.

Името „Son Doong“ в буквален превод означава „речна планинска пещера“. Тя е създадена преди около 2-5 милиона години от ерозиралите варовици на речните води под планината.

Където варовикът е бил по-слаб таванът се срутвал, създавайки огромни дупки. Son Doong  е широка 200 м, висока е около 150 м, а дъжината и е девет километра.

Това е достатъчно да побере малък град в себе си, като е цели два пъти по-голяма от Deer Cave в Малайзия.

Son Doong е класифицирана като най-голямата пещера в света от British Cave Research Association и избрана като едина от най-красивите в света от новините на Би Би Си.

Son Doong е чудесно място за едни от много редките пещерни перли. Те са се образували в продължение на стотици години като вода е капела, след това изсъхвала и се наслагвала на слоеве от калцитни кристали.

При изследователските дейности учените откриват нещо, което никога преди това не са виждали, а именно растителни видове.

Да не говорим, че има и цяла река.

Son Doong е част от мрежа от 150-те пещери, много от тях все още неизследвани.

По време на първата експедиция екипът изследвал две и половина мили от Son Doong и се изправя пред 200-метрова стена от калцит, която ги спира.

Изследователите я нарекли Великата китайска стена на Виетнам. Една година по-късно те са се върнали. Отново екипът от седем упорити британски пещерняци, няколко учени и бригада от носачи.