smartphone hack

С развитието на технологиите се измислиха какви ли не начини за кражби на лични данни от устройствата на потребителите. Дадете ли своя смартфон на Сет Уал, той ще може да открадне снимките, паролите ви и друга информация, просто докато го държи. Как се случва това?

Уал e бивш сержант от Военноморските сили на САЩ, а в момента работи като инженер за компанията APA Wireless. Той има имлантиран RFID чип в ръката си и може да се приеме като биохакер. На HackMiami Conference 2015 този месец беше демонстрирано как телефон може да бъде хакнат само чрез едно докосване. Сет Уал си парнита с Род Сото, специалист по сигурността и организатор на HackMiami. Уал и Сото не са направили демонстрацията със злонамерени цели. Използвайки чипа, те искат да покажат бъдещето на киберсигурността и как един ден някой може да проникне в смартфона или компютъра ни без ние да разберем.

p02rd5hl

Този RFID чип има NFC антена, генерираща радио честота и позволяваща връзката с други устройства с NFC, като мобилните телефони. Когато смартфонът е в ръката на Уал, чипът изпраща сигнали до устройството, след което се появява известие, искащо потребителят да отвори линк – ако той натисне да, се инсталира зловреден файл, свързващ телефона с отдалечен сървър, в който някой друг може да влезе, в случая Сото.

За момента линкът не е добре прикрит и вероятно всеки потребител би се усъмнил в него, когато се появи. Уал и Сото посочват, че с малко повече работа биха могли да го направят да изглежда като почти всичко – системен ъпдейт, известие от някоя игра и т.н., като също така имат възможност и изцяло да заобиколят тази стъпка и директно да инсталират зловредния софтуер.

Има ли нужда да се притеснявате? Вероятността да попаднете на биохакер с имплантиран RFID чип в наши дни не е невъзможна, но шансът това да се случи е изключително малък. Уал казва, че дълго време е проучвал различните типове RFID, заради избягването на определени химикали. След това е платил на татуировчик да инжектира чипа в ръката му в пространството между палеца и показалеца. “Посланието, което искам да предам не е “Хей, мога да напъхам NFC чип в ръката си и да контролирам Android телефон. Посланието е, че аз съм направил това с една технология, а с прогреса на технолгиите това може да се направи с всичко.”, казва Уал. Сото добавя, че целта за демонстрацията е хората да разберат за възможния проблем, защото така той може да стане предотвратим.

 

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS