След повече от 9 години пътуване във вътрешността на Слънчевата система, мисията New Horizons на NASA най-накрая направи най-близкото си минаване до планетата джудже Плутон. Свидетели сме на исторически момент от историята на опознаването на космоса, тъй като с това човечеството заключи една своеобразна „първа обиколка“ на Слънчевата система – вече сме минали покрай и изучили всички основни тела от нашето ъгълче от вселената.

След откриването на Плутон през 1930 година, тя бе смяната за най-дълечната планета от Слънчевата система, докато през 2006 година не беше „понижена“ в планета джудже поради редица фактори. Въпреки това, Плутон остава важна част от системата, заедно със своите пет известни спътника. Всъщност снимката, която виждате по-горе, бе направена преди два дни, на 13 юли, на разстояние 766 000 километра от космическото тяло и за момента е най-доброто изображение, което имаме. Когато вчера New Horizons мина само на 12 500 километра от повърхността на Плутон, апаратът направи и първите снимки с висока резолюция. Необходимо е доста време, за да бъдат обработени, така че ще можем да ги видим най-рано днес или може би утре.

След като задмине Плутон, New Horizons ще продължи към външността на Слънчевата система, изследвайки няколко обекта от Пояса на Кайпер – участъкът от нашата система, който е във формата на диск отвъд планетите и съдържа в голямата си част ледени тела.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS