ESA Exomars robot

Днес е началото на мисия ExoMars – съвместна колаборация между Европейската космическа агенция (ESA) и Руската федерална космическа агенция (Roscosmos) за изпращане на космически апарати до Червената планета. Целта на мисията е да определи дали Марс някога е била (или все още е) дом на извънземен живот.

ExoMars се състои от две самостоятелни изстрелвания – това, което ще се случи днес и едно през 2018 година. В днешното, на руска ракета Proton ще излетят сателитът Trace Gas Orbiter и спускателният апарат Schiaparelli EDM Lander. Trace Gas ще изследва атмосферата за следи от метан, който е газ обикновено отделян при биологични процеси. Schiaparelli пък ще се опита да кацне невредим, за да тества безопасна технология за кацане, която ще се използва от ровър за същата мисия през 2018 година. Този ровър пък ще има за цел да сондира почвата и да търси следи от биологична активност.

Можете да гледате стрийм на живо от изстрелването на ракетата днес на линка по-долу (планиран за 10:30 българско време):

ExoMars Live: Livestream.com


Успешното кацане на апарата Schiaparelli EDM ще означава много – съвсем скоро можем да сме свидетели на поредния ровър на повърхността на Марс, а защо не и да разберем имало ли е някога на нашия съсед условия за живот. ESA и Roscosmos се надяват мисията ExoMars да вдъхнови учените за бъдещи мисии и дори такива, които ще върнат проби от Марс на Земята.

Първият етап на ExoMars трябва да пристигне в орбита около Марс през октомври тази година.