Всяка година в средата на август се наблюдава едно много красиво природно явление. Става дума за метеоритния дъжд, който е много интересен за фотографите, а и не само. Тази година реших да направя няколко опита за снимки. За място избрах много приятно място на Витоша с пряка видимост към Черни връх. Освен снимки направих и опит за Time Lapse.

Тъй като не всеки е запознат с термина Time Lapse ( тайм лапс ), в следващите редове ще ви разкажа малко повече за него. Time Lapse е вид техника за заснемане на събития, които се развиват по-бавно и често остават незабелязани. Идеята на тази техника е да забърза самото събитие. Пример за такова събитие е движението на звездите, растежът на някое цвете, залези и т.н. Лично за мен е най-интересен е нощният Time Lapse, при който се улавя движението на звездите.

Самата техника се състои в това да заснемем много снимки от статично положение на избран от нас пейзаж. Както някои от вас знаят, една секунда от видео клип е около 24 кадъра. Поради тази причина и заснемането на Time Lapse понякога отнема часове. Заснемането на една снимка отнема средно по около 20 секунди. През тези 20 секунди блендата на обектива е отворена и „събира“ светлина – така наречената експонация. Благодарение на тази „събрана“ светлина в снимката започват да се забелязват звезди, съзвездия и дори Млечният път. Разбира се, продължителността на снимката много зависи от мястото на което се намирате и какво точно желаете да покажете в снимката.

За направата на самите снимки задължително ще са ви нужни две неща – статив и дистанционен спусък. Първото ще е нужно, за да може фотоапаратът ви да е напълно стабилен. Спусъкът е нужен за заснемането на снимките. Благодарение на него няма да е нужно да докосвате апарата при всяка снимка, което ще премахне излишните вибрации при натискане на бутона за снимане. Професионалните апарати имат и опция BULB, която ви позволява за „заключите“ този бутон и съответно можете да направите и 25 минутна снимка.

Професионалните фотографи използват специални устройства, които се монтират между статива и фотоапарата и следят движението на звездите. Така се получава една много плавно и красиво видео.

Дойде моментът и да ви дам няколко съвета, които смятам че ще бъдат от полза. Да започнем с един заклет враг на нощните снимките, а именно светлинното замърсяване. Това замърсяване се получава от светлините в населените места. Става дума за това „сияние“, което виждаме над градовете и селата. За да избегнем това е желателно да правим нощните снимки на поне 30 километра разстояние от населено място. Разбира се, тук отново зависи много какво искаме да заснемем. Друг фактор са облаците, които биха ни попречили да заснемем нощното небе. Понякога тези, така да ги наречем дефекти, могат да ни помогнат и да обърнем дефекта в ефект. Може да видите подобна ситуация във видеото което направих малко по надолу.

Друга трудна част е фокусирането върху звездите. Има много различни начини за това. Аз лично фокусирам върху осветен обект, който е на поне 1 километър разстояние от мен. След като фокусирате, ако апаратът ви позволява, преминавате от автоматичен фокус на ръчен. Така няма опасност снимката да се разфокусира, ако случайно натиснете бутона за снимка. Ако нямате наличен светлинен обект, вариантът е да сложим фокуса на безкрайност. Винаги имаме и опцията да правим кадри и да настройваме фокуса, докато не ни хареса.

Преди да помислите, че за това удоволствие ви трябва някакъв много скъп апарат, ще ви успокоя, че такива снимки можете да направите с почти всеки фотоапарат, разполагащ с по разширени настройки. Разбира се, ако техниката е от по-нисък клас, качеството на снимката няма да е много добро.

След като направим нужните ни кадри идва моментът с обработката на снимките ( за мен лично най-неприятната част ). Ако сте правили снимки на слабо осветени места, може би сте забелязали цветни точици, правещи снимката по-зърниста. Тези точици се наричат шум ( noise ). При нощните снимки обработка е нужна, за да намалим получилия се шум. Така снимката ще изглежда по-изчистена. За премахване на шума има редица програми, като всяка ползва различен алгоритъм и дава различен резултат. В последствие обработените кадри се добавят в програми за обработка на видео и се създава видео с движението на звездите.

Видеото, което аз направих е само 4 секунди, но нямаше достатъчно време за снимки. Въпреки малката си продължителност се надявам да добиете представа за какво става дума. Ще се радвам да покажете снимки или клипове направени от вас в коментарите.