П

редполагам повечето от вас обичат да снимат и го правят често. Някои любителски, някои професионално, други… си правят селфита ;). Всеки от нас се е сблъсквал с въпроса „Кой фотоапарат да купя?“. Нерядко фокусът пада именно на мегапикселите и потребителите често се подвеждат по това, че даденото устройство има повече мегапиксели от другото.

Повечето потребители смятат, че едно устройство ще снима по-добре, ако е наблъскано с много мегапиксели. Е, ще ви разочаровам като ви кажа, че това дали ще имате камера или смартфон с 4, 6 или 16 мегапиксела няма голямо значение. Зависи обаче за какво ще бъде използвана. Това е една  обширна тема с доста „но“-та в нея, но смятам да насоча вниманието към това каква нужда имаме всъщност от многото мегапиксели. Сега, за да няма много хейт ще кажа, че и мегапикселчетата са важни, но не до такава голяма степен, не и за обикновения потребител.

Нека да задам един въпрос, на който смятам, че ще можете да си отговорите след края на статията:

[cquote]Имаме Lumia 1020, която е с 41MP и Nikon D5200 с 24MP, според вас кое устройство ще направи по-добра снимка?[/cquote]

Преди да започна, нека първо накратко да обясня какво е мегапиксел. Мегапикселите са общия брой пиксели, които съставят едно изображение, заснето от сензора на камерата. Един мегапиксел се равнява на 1 млн. пиксела. За да получите мегапикселите на една снимка, трябва да умножите броя на вертикалните и хоризонталните пиксели. Примерно, ако снимката ви е 6000х4000 пиксела, то тя е 24 мегапиксела.

Освен тези малки точици от голямо значение е и сензорът. Колкото по-голям е един сензор, толкова по-качествена снимка ще имате. Не казвам, че примерно с едно LG G3 или iPhone ще направите лоши снимки, но те ще са много далеч от качеството на един DSLR апарат, дори и от ниския клас. Аз лично, когато тествам смартфон дали снима добре, го правя при слаба светлина. Така се виждат недостатъците, а и на всички ни е ясно, че през деня, при слънчево време, всички снимки изглеждат добре. При снимките на тъмно започва да си личи шумът (онези неприятни точици по снимката, които се виждат при слабо осветени снимки). Шумът зависи от сензора, а сензорът – от големината на устройството. Всичко е навързано и затова в корпуса на един смартфон няма как да се сложи сензор, който е примерно 23.5×15.6mm. Е, сигурно на теория е възможно, но ще е за сметка на нещо друго, а и ако се сложи такъв сензор някои компании ще имат сериозни загуби в продажбите.

При DSLR-ите има и друг плюс – по-хубавата оптика. Там вече можете да използвате различни обективи, които допълнително правят снимката по-добра. Няма как да се направи сравнение дали смартфонът ще направи по-добра снимка, или професионалният апарат, но предполагам схванахте идеята. Просто има прекалено много различни фактори. Виждал съм прекрасни фотографии със смартфон, самият аз съм правил доста интересни снимки, но все още тези камери са много далеч от един професионален апарат. [lquote]За да може накрая да теглим един черта и да претеглим плюсовете и минусите, нека да погледнем какви предимства ни дават повечето мегапиксели[/lquote]Важното е, че се развиват в правилната посока… визирам камерите на Apple устройствата, които лично за мен никой друг производител не може да достигне все още.

Повечето мегапиксели в сензора ни дават и повече детайл в снимката, повече детайл в снимката я прави по-наситена, по-констрастираща и по-качествена като цяло. И все пак, имате 16-мегапикселова камера (без значение дали е смартфон или фотоапарат), къде бихте ги използвали? Ако да кажем ще принтирате дадена снимка – да, там ще са ви в голям плюс. И пак не е от такова голямо значение и ще ви дам пример. Преди години беше невероятно да имаш камера с 6 мегапиксела, нали? Е, тогава също са се печатали билборди и големи плакати, а резолюциите на снимките са били малки. Тогава минусът е бил, че погледнат от по-близо, печатът е изглеждал ужасно. Ето това е и плюсът на повече мегапиксели – при по-голям печат ще има повече детайл на снимката. Мнозина от нас не печатат на повече от 20х30 см, затова и 4 мегапиксела ще са ви достатъчни.
Large Image

Другият плюс на многото мегапиксели е дигиталното приближаване или кропването на снимката. Така, когато имате една 24-мегапикселова снимка и искате да изрежете конкретна част от нея, ще имате по-малко загуба на детайл. Затова и ви съветвам да избягвате покупките на камери, които имат само дигитално приближение (не, че вече се срещат толкова често, но все пак). Примерно, ако имате апарат или смартфон с 14 мегапиксела и 4 пъти дигитално приближение, то когато го използвате, снимката, която ще направите, ще е с резолюция от 3 мегапиксела. Така че при покупка гледайте оптичното приближение. То се извършва от обектива на камерата при движението на оптичните елементи. За пример, тези от вас, които са гледали през бинокъл, знаят как обектите се приближават, когато завъртят ринга. Това е от местенето на групираните стъкла (лупи).

Тъй като малка част от потребителите принтират снимките, повечето ги качват само на компютър или по социалните мрежи, ето ви една графика колко резолюция се използва за различните сайтове.

И реално по тази статистика можете да се замислите дали използвате пълния капацитет на вашето устройство с да речем едни 12 мегапиксела. Апаратите, с които снимам аз, са 24-мегапикселови и това най-често ми влиза в употреба, когато трябва да изрежа някоя снимка.

Сега нека да драсна и няколко реда защо много мегапиксели могат да не ни бъдат от полза.

Предполагам дотук, от всичко споменато, сте на мнение, че повечето мегапиксели е по-добре. [rquote]Истината е, че колкото е важно да има много мегапиксели, толкова е важна и тяхната големина.[/rquote]Това е и маркетинговата стратегия на компаниите. Винаги един продукт се презентира първо с това колко мегапиксела е. Това е едно от първите неща, които питаме, когато някой ни се похвали, че си е купил нов фотоапарат или спомене камерата на смартфона си.

Истината е, че колкото е важно да има много мегапиксели, толкова е важна и тяхната големина. За пример мога да ви дам момента, в който на пазара излезе HTC One и всички бяха учудени от малкото мегапиксели на камерата. Е, тогава от компанията обясниха, че това е за сметка на големината на пикселите, която е сравнително по-голяма от тази на останалите конкуренти. И наистина, няма да забележите някаква разлика, ако просто гледате снимката.

Сравнение на сензори

Head

Brain
Един пример за това как един сензор (червен) има четири пъти пикселите от друг (в синьо), но всеки пиксел има само една четвърт от площта за по-малко поглъщане на светлината.

За да се бъде възможно една снимка да бъде заснета, то камерата приема светлина през лещата на сензора. Съответно колкото повече светлина влиза в сензора, толкова по-добре се възприема от сензора, което пък е равно на по-добро изображение. (Любо, можеш да си го запишеш, че да не ме питаш постоянно :D). Тук идва и моментът, в който повечето мегапиксели на сензора ще ни попречат. Колкото повече са те, толкова по-малко светлина ще получат, което ще рефлектира върху крайния продукт.

Предполагам, някои от вас ще си кажат, че количеството светлина, което се приема, е еднакво. В тази ситуация сензорът се затруднява, защото за да се получи изображението всеки пиксел индивидуално, трябва да получи достатъчно светлина, за да може да предаде правилно цветовете и рязкостта на този пиксел. Поради тази причина при по-слаба светлина се получава и шумът, който споменах малко по-горе.

Като сумираме изписаното дотук излиза, че дори и с по-малко мегапиксели можете да направите страхотна снимка. За пример ще дам две мои снимки, едната е правена с обикновен фотоапарат за 300 лв, а другата с DSLR за малко на 3000 лв. Няма да ви кажа коя с кой е 🙂 Няма кой знае каква разлика, нали?

Отново ще се повторя и ще кажа, че мегапикселите ще са ни нужни, ако искаме да печатаме нещо в голям формат или пък, ако ще гледаме на някой телевизор с доооста инчове.

Има още доста неща, които могат да се коментират по тази тема. Навярно пропускам нещо, но се надявам, че добихте представа каква е ролята на многото мегапиксели на вашата камера и дали реално има нужда от тях.

[cquote]Съвет: когато ще купувате камера или смартфон, направете снимка при слаба светлина, така ще си проличат и плюсове, и минуси.[/cquote]

И още нещо, което много обичам да казвам на мои приятели, когато коментираме снимки – не е важно с какво снимаш, важно е да заснемеш точния момент. Дори и фотографите на National Geographic снимат с телефони или обикновени фотоапрати, само за да запечатат точния момент.

Както казва чичо ви Luba6ky… Be Smart!