Снимка: Mashable

Преди повече от десет години, Марк Зукърбърг прекъсна висшето си образование, за да започне работа по бързо набиращата скорост социална мрежа Facebook. Сега, цели 12 години по-късно, той бе обявен като лицето, което ще произнесе встъпителната реч за първокурсниците в Харвард — висшето училище, което той самият заряза.

В комбинация с възможността да произнесе встъпителна реч в началото на учебната година в Харвард, университетът ще награди Зукърбърг с почетна степен — диплома за висше образование.

От Харвард също имат да кажат нещо по въпроса, споделяйки следното:

„Водачеството на Марк Зукърбърг промени изцяло социалните контакти по цял свят. Малко изобретения на съвременния свят могат да се мерят с Facebook […] И малко хора могат да се мерят с Марк Зукърбърг в желанието му да промени света с иновативното използване на технологии, както и ангажираността му да придвижва напред науката, образованието и да разширява възможности чрез преследване на филантропията.“

Като на шега, Зукърбърг се обърна за съвет към Бил Гейтс, който също преди десет години направи встъпителна реч за завършващите тогава Харвард. Видеото бе споделено от Facebook профила на Марк. Интересно е да се отбележи, че изпълнителния директор на социалната мрежа е гледал речта на Бил Гейтс на живо от публиката, защото тогава сегашната му жена Присила Чан завършвала Харвард.

Един от най-харесваните коментари под видеото е точно на Гейтс, който споделя: „Винаги съм щастлив да помогна, Марк. Успех с речта ти. Надявам се почетната диплома да ти помогне да намериш мечтаната работа…“