Ползвателите на продукти от Apple могат да се чувстват сигурни, защото още от iPhone 3GS насам всички телефони на компанията са с пълно хардуерно криптиране. Дори и някой да се докопа до телефона ви, няма от какво да се притеснявате – информацията ви е на сигурно място. Но какво можем да кажем за ползвателите на Android?

Виж още: Balckphone 2 може да се окаже най-защитеният смартфон в света

Досега криптирането на информацията при Android базирани смартфони ставаше само софтуерно. Това ще ви е достатъчно, ако няма какво толкова да изгубите като информация на телефона си . Ако някой да го открадне, трябва първо да заобиколи заключването на екрана ви и дори и да го направи, първо трябва да изключи всяка връзка с интернет, преди вие да върнете дистанционно фабричните настройки през Android Device Manager. А, ако не успеете? Е, тогава ще загубите някои снимки, може би малко лична информация, ако нямате късмет, а също достъпа до Google акаунта си (за това при изгубен телефон съветвам първо смяна на паролата в Gmail).

Google обаче заяви, че с идването на Android 5 Lollipop на пазара, пълното хардуерно криптиране ще стане факт и за устройствата с този софтуер. Според източници обаче това не е така. Или поне не точно. За пример – при последната Motorola Moto E дялът, който отговаря за информацията на ползвателя, не е криптиран. Посетители на Световния мобилен конгрес потвърдиха същото и за изложените там Samsung Galaxy S6 смартфони. Оказва се, че всичко това е с една определена цел, а именно да не се орязва производителността на устройствата. Google първоначално е искала такова криптиране да има и то дори е вградено в Lollipop софтуера, но не е включено по подразбиране. Да, всеки който е запознат може да си го включи ръчно, но рискува да намали производителността на смартфона си.

Да, използването на пълно хардуерно криптиране би забавило процесите на телефона, но сигурно се питате защо производителите не направят нещо по въпроса. Просто липсва хардуерно ускорение и по-бърза флаш памет, които биха помогнали. В дъното на всичко обаче отново стои Google. Ако погледнем документа „Android Compatibility Definition“, който обвързва с условия за ползване производителите на телефони (ето PDF файла), насоките, които трябва да се спазват, са променени с една добавка към политиката за поверителност. Накрая се вижда, че не само нещо пречи на активирането на пълното хардуерно криптиране, но очевидно производителите на телефони не са готови да стъпят на тази територия. А преди години всички казваха, че Apple избързват с криптирането на устройствата си… Преценете сами.