Снимка: Sputnik 1, Wikipedia

Човечеството е постигнало много от изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята до наши дни, а предстоят още толкова нови открития в бъдеще!

Днес ще ви запозная с един много интересен клип, който показва световните космически постижения като започнем точно от това първо изстрелване през 1957-ма година от страна на СССР и стигнем до частните космически полети на Virgin Galactic със кораба SpaceShipTwo, за който вече си говорихме по-рано. Разбира се, видеото не приключва там – има още толкова неща, които предстоят в обозримо и не чак толкова близко бъдеще като първите полети на хора до Марс, използването на астероиди за ресурси (което се очаква, както се вижда от видеото, около 2060-та година) и други.

Интересно е да се обърне внимание на някои конкретни неща от това видео, като например Google Lunar X PRIZE: програма, която иска да подтикне отново изследването на Луната. За да направи това, тя дарява $20 милиона на първата частна компания, която кацне роботизиран ровър на повърхността на Луната, с краен срок до 31-ви декември 2015 година. Разбира се, освен кацането, тимът ще трябва да направи и още нещо, за да заслужи наградата – да има извървени поне 500 метра с този ровър там и да изпрати обратно HD видео клипове.

За да видите всички постижения, както и тези, които предстоят, ето го и клипът: