През XXI век контрацепцията е част от живота на голяма част от младите хора, да не кажа всички. Или поне би трябвало да е. Презервативи, хапчета за жени, спирали, дори вазектомия. Да, последното може да се каже, че е необратимо и засяга по-скоро мъжете на 40-годишна възраст и по-нагоре, но все пак е факт. С изключение на необратимата вазектомия останалите варианти са или не толкова сигурни, колкото рекламите ги представят, или не са много полезни. Какво би било, ако имаме един много по-сигурен, безвреден вариант, който да използваме без да се притесняваме, който да е евтин и да трае дълго? А ако ви кажа, че такъв има, работи и ако желаете да го използвате, се прави само веднъж на десет години? Точно така, но има проблем и точно на него се дължи факта, че може би много от вас не са запознати с това средство – никой не желае да го спонсорира.

[cquote]Евтино, обратимо и безопасно контрацептивно средство за мъже?[/cquote]

През 70-те години на миналия век Суджой Гуха от Индийския технологичен институт разработва RISUG (Reversible Inhibition of Sperm Under Guidance или Обратимо и ръководено задържане на сперматозоидите) – интервенция, която както гласи името е напълно обратима. Тя представлява инжектирането на миниатюрно количество гел в каналчетата, излизащи от всеки един тестис, който гел спира преминаването на сперматозоиди. Един вид стреляте халосни подобно на вазектомията, но принципът е друг. Гелът има специален състав, позволяващ преминаването на течността и спира само сперматозоидите.

Направени са множество тестове на животни, които са доказали безвредността на тази интервенция и едва ли не 100% ѝ ефективност. Като цяло може да се каже, че вероятно никой не знае защо този гел задържа сперматозоидите и как, но го прави. Дали те се унищожават от слабата киселинност и магнитен заряд на субстанцията, или просто остават там и се абсорбират от организма, както много други протеини? Фактът е, че работи. В Индия дори са направени и тестове на хора доброволци и никой, освен един единствен човек, не се е оплакал. Този изолиран случай твърди, че жена му е забременяла, след като той е бил инжектиран с гела, но не изключваме варианта бащата да е друг. Странични ефекти? Никакви документирани такива.

Добре де, но какъв е този гел и какво представлява процедурата? Никой мъж не обича да забиват игли на такива места или да се стига до операции. С какво тази интервенция ще помогне и защо е безопасна? Много хора смятат, че тук става въпрос за сериозна операция или пък забиване на игла в самия пенис, но не е така. Процедурата отнема 15 минути и включва направата на миниатюрен отвор близо до тестисите и вкарването на гела със специална игла. Разрезът не изисква шевове или дори лепенки, няма кръв. Гелът работи в продължение на 10 години, а ако през това време решите, че искате деца просто отивате в болницата и същият доктор ви инжектира сода бикарбонат, която неутрализира гела. Точно така, сода за хляб. Толкова е лесно. И безопасно? Да. Според клиничните тестове в Индия няма място за притеснение. Много недоброжелатели са отбелязали, че съставките на гела били канцерогенни, но референцията са случаи на индустриални работници в цехове, които са приели множество пъти по-големи дози.

Казах ви, че хората се страхуват, а в същото време написах, че в Индия са направени множество тестове с доброволци. Нещо не се връзва. Просто тези, които се притесняват са в САЩ, където процедурата също се разработва. През 2010 г.  американската организация с нестопанска цел Parsemus Foundation купи патента за RISUG за 100 000 долара и започна работа над интервенцията, наричайки я Vasalgel.

[cquote]Обществото не приема контрацепцията за мъже насериозно[/cquote]

До момента Parsemus са направили няколко теста с животни, но не и с хора доброволци, а това се дължи на няколко пречки. Първо, обществото не приема контрацепцията за мъже насериозно. Повечето хора смятат, че е най-добре приятелката им да пие контрацептивни хапчета, да ползват презервативи или дори „да го вадят“ в подходящия момент. И въпреки че в последно време тестове разкриват, че хапчетата не са толкова опасни, за колкото се смятаха, те все пак са си на хормонална основа. Но това е друга тема. Още една пречка е липсата на финансиране. Цената на един рунд тестове с животни е от порядъка на няколко стотин хиляди долара. Когато се стигне до клинички тестове пък тя е чудовищно висока – между 5 и 10 милиона долара за тестове с хора доброволци.

Финансирането е трудно, защото няма неправителствени и нестопански организации, които да желаят да помогнат. А фармацевтичните гиганти… тях пък тази процедура не ги устройва, защото те разчитат на медикаменти, които техните клиенти да взимат постоянно, ежедневно. Някаква си инжекция веднъж на десет години е просто смешна. А веднъж да бъдат направени тези скъпи клинични тестове, от там нататък всичко ще бъде лесно. Цената на гела е по-ниска дори от спринцовката, в която той стои преди да бъде инжектиран. Процедурата се прави веднъж и струва стотинки. Буквално. А когато говорим за огранизации с нестопанска цел, проблемът е друг – незаинтересованост. Според представители на Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс „няма смисъл в тази контрацепция за мъже“, защото те търсят процедури за жени, които да приложат в развиващите се държави. Изводът оставям на вас.

[cquote]Одобрението може да стане скоро, но ще бъде много трудно[/cquote]

Все пак от страна на хората има някаква заинтересованост, защото десетки хиляди чакат на опашка за клинични тестове.  Според Parsemus те са общо 22 000 мъже. Но проблемите остават. Още една от пречките е Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA). Когато RISUG е бил измислен в Индия, той е класифициран като „инжектиращ се не-оклузивен химикал“, а в САЩ, Vasalgel е класифициран като „инжектиращо се не-оклузивно контрацептивно средство“. Така създателите му се надяват по-лесно FDA да даде одобрението си, защото Администрацията не обича химикалите. За тях трябват много тестове, а Америка не признава клинични тестове с доброволци, проведени в други държави. И пак стигаме до финансирането.

Все пак Parsemus се надяват скоро да видим Vasalgel на пазара, поне в САЩ. Това може да стане около 2020 г., след като скоро се очаква да стартира проект за набиране на средства, а клинични тестове ще започнат не по-рано от 2016 г. За това кой ще произвежда и разпространява гела в други държави все още няма как да говорим.

[cquote]В заключение…[/cquote]

Излиза, че вече повече от 30 години съществува изключително евтино, доказано безопасно, с може би нищожни странични ефекти и работещо контрацептивно средство за мъже. Слагате го веднъж и десет години не мислите за нищо – когато дойде време да сте интимни с любимия човек, просто го правите. И никаква нежелана (или ранна) бременност. А е и напълно обратимо по всяко време. Много мъже биха могли да се възползват от това и да си спестят тонове главоболия покрай моменти тип „Опа!“ или „Не си пих хапчето…“. Въпросът днес е следния – как виждате вие тази процедура? Подходящо средство ли е според вас и бихте ли (мъжката аудитория) се подложили на това, ако беше на пазара? Споделете с нас в секцията за коментари по-долу.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS