Известно време след жестоката авария на SpaceX в петък, компанията излезе с официално прессъобщение, в което се споменава как точно се е случила експлозията. В туита (който можете да видите по-долу), както и на сайта на частната космическа агенция, можете да прочетете повече за случилото се. Изглежда пожарът е бил причинен по време на зареждане на ракетата с гориво, което е довело до по-нататъшната случка.

Както споменахме, за щастие пострадали няма. Щети има нанесени по площадката за излитане, но SpaceX разполагат с още две такива, така че това няма да попречи на следващите им мисии. Колкото до товара, който е трябвало да полети в събота — той е унищожен. Сателитът AMOS-6 е трябвало да бъде използван от Facebook и Eutelsat за интернет връзки на територията на Африка.

Интересното е, че сега компанията собственик на този сателит — израелската Spacecom — търси компенсация от SpaceX. След като техният сателит бе унищожен по време на аварията, Spacecom искат SpaceX да им изплати 50 милиона долара, или да им предостави едно безплатно изстрелване с бъдеща мисия.

Все още няма официално изявление от SpaceX по случая, като освен тях мълчат и Facebook (които заедно с Eutelsat са платили за AMOS-6 95 милиона долара). Остава да видим как ще се развият събитията.