Снимка: D-Wave Systems

Квантовите компютри са факт! Актуално проучване обаче твърди, че новите D-Wave квантови компютри не са по-бързи от обикновения компютър на бюрото у вас, което кара много хора да смятат, че технологията е прехвалена. Проблемът обаче е в това, че проведените тестове са били прекалено лесни и не стават за реална оценка на това на какво са способни тези машини.

Проучването, което е публикувано в списание „Science“, твърди, че $15-милионната машина D-Wave Two не е по-бърза от обикновен компютър. Самата машина се е провалила в тестването на възможността й да се „ускорява“ квантово. Екип от ETH Цюрих е стигнал до това заключение, след като е противопоставил квантовия компютър на обикновен такъв. След като двата са се заели с определени задачи, изглежда, че квантовият аспект на D-Wave не е помогнал в изразяване на по-голяма бързина.

От пресата са реагирали на случилото се, наричайки компютъра „муден“ и „обикновен“. Някои дори се съмняват, че изобщо е квантов компютър.

Но както изследователите уточняват в проучването си: „Резултатите ни не изключват проявяването на „ускорение“ в други видове задачи, които да покажат наяве по-умелата природа на квантовото ускорение.“

И е точно така – от D-Wave казват съвсем същото: тестовете не са показателни за истинската сила на машината. Сет Флечър от Scientific American е интервюирал Колин Уилямс, директор бизнес развитие на D-Wave, за да потърси обяснение. Уилямс твърди, че изследването не казва нищо фундаментално за така нареченото мащабиране на квантовия аспект.

Отново: силата на квантовите компютри не е точно тяхната бързина, а природата на задачите, които могат да решат – и могат да го правят с необичайна ефективност.

Можете да прочетете цялата статия в Scientific American ето тук.

А за незапознатите напомням, че по-рано миналата година NASA и Google започнаха партньорство в така наречената „Квантова лаборатория за изкуствен интелект“, използваща квантов компютър, произведен от Канадската компания D-Wave Systems.