tablet-wi-fi 802.11ad

В наши дни най-разпространените стандарти за безжична локална мрежа са Wi-Fi и Bluetooth. Първият се използва главно за високоскоростен достъп в рамките на сгради, с добър диапазон на разпространение. Вторият е с по-ниска мощност и с малък обсег на свързаност. Скоро обаче нов стандарт ще предлага най-бързия Wi-Fi, но с намалени цена и обхват. Това е 802.11ad, преди наричан WiGig. Той ще използва радиочестотния диапазон от 60 GHz, което ще позволи достигането на скорости до 7 Gbps – 50 пъти по-бързо от 802.11n.

В началото работата на 60 GHz беше фокусирана върху безжичното изпращане на видео сигнали от устройства, като таблети и телевизори, и трансфер на файлове в малък обсег. 802.11ad може да се справи с подобни задачи, но технологията е толкова бърза, че дава нови възможности на различни класове устройства, като безжичните външни хард дискове.

3046734-inline-windows-phone-continuum

802.11ad има потенциала да промени компютрите, особено като се има предвид и посока на Microsoft с технологията Continuum, която позволява на PC-та да се променят, когато клавиатурата е премахната или смартфони да работят като компютри, когато са свързани към външен дисплей. Един от проблемите с тези хибридни устройства е, че ключовите електроники са в дисплея, което създава допълнително тегло, както е при Microsoft Surface.

С новия стандарт и Windows 10 при отделянето на екрана от клавиатурата може да накара последната да се свърже към дисплея, използвайки 802.11ad. По този начин той има възможността да функционира като таблет. Единственият недостатък би бил, ако клавиатурата винаги трябва да е на разстояние поне 10 метра от дисплея. Големите технологични компании Apple, Google, Samsung и други създадоха умни часовници, които на практика са аксесоари за смартфоните, но друг производител предложи едно по-радикално решение.

3046734-inline-neptune-suite
Neptune Hub

Компанията Neptune Suite, с проект в Indiegogo, създаде часовника Neptune Hub, който не е напълно автономен, но използва 802.11ad, за да изпрати потребителския си интерфейс към дисплей с размерите на телефон или таблет. Устройството може да се свърже и с клавиатура, за да получите работа като с лаптоп. За борба с консумацията на батерия, използвана за захранване на такива устройства, дисплеят на таблета със своята голяма батерия, може да бъде използван за зареждане на умния часовник, създавайки се симбиоза между устройствата. Идеята е, че ще имате достъп до същите приложения и данни независимо от компютърната форма, но едва ли много хора биха искали работата на лаптоп да бъде ограничена до задачи, изпълнявани от процесора на умен часовник.

Към момента поддръжането на стандарта 802.11ad е все още рядкост, отчасти поради необходимостта от чипсети. Все пак Intel е силен поддръжник, a Qualcoom навлезе на този пазар миналото лято с покупката на компанията Wilocity, пионерът по отношение на 802.11ad. Този стандарт може да даде нови възможности при устройствата, абстрахирайки се от хардуера, който е в тяхната основа.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS