Armin van Buuren's studio

Armin van Buuren's studio

Едва ли вече има човек, който да не е слушал електронна музика поне по 10 пъти дневно. Обхватът на понятието електронна музика не само обхваща използването на електронни инструменти и синтезатори, но и целия процес на запис и смесване на едно музикално произведение. Реално дори и записаните в студио „живи“ инструменти, вокали и други основни елементи на една песен, минават през поне няколко вида обработка. До голяма степен отново имаме намесата на софтуер и хардуер, защото посредством тях постигаме желания краен ефект.


Вероятно всеки от вас е гледал стари клипове на Жан Мишел Жар или Kraftwerk и си спомня „златната ера“ на електронната музика. Тогава тя беше наистина финно изкуство, голяма част от звука се произвеждаше от самоделни машини или огромни модулни системи от синтезатори. От своя страна изходният сигнал се предаваше през редица авангардни тогава звукови ефекти, за да се получи един страхотен синтез, който ритмично да бъде настроен в музикално произведение.

В днешно време е много популярно да се ползват симулации на тези стари машини чрез софтуерни симулации. По този начин хората могат до някаква степен да получат подобен „аналогов“ звук, който да се впише в тяхната концепция, но нека забравим за традиционните методи и идеи, в XXI век има и много по-авангардни методи за създаване на електронна музика.

Към XXI век

Ако погледнем как се развиват жанровете в електронната музика ще забележим едно завръщане към някои от по-старите похвати. Най-новата и съвременна категория музика е т.нар. „trap music” – използването на по-агресивни звуци, заедно с по-забързано темпо и много слоеве от комплексни синтезатори. При този стил се забелязват и някои характеристики, които са подобни на звука при dubstep жанра, който се появява по-рано.

Ретроградното в този стил е използването на семплиране и аналогични техники за създаване на музиката. Реално е необходимо само един компютър и достатъчно свободно време, за да се създаде един трак при тези видове жанрове. Компютърният софтуер може едновременно да възпроизведе, наложи, синтезира и смеси всички необходими звуци – инструменти, ритмични части и звукови ефекти. Този факт до някаква степен ограничава творческите възможности на музиканта – той трябва да се съобрази с възможностите на програмите и хардуера, вместо да бъде истински създател на звука, подобно на ранните пионери. Как може да се постигне това чрез авангардните съвременни технологии? Нека разгледаме някои популярни начина, които може би не знаете.

Circuit Bending

Това е една от най-популярните алтернативни техники в днешно време. Този термин, макар да звучи сложно, всъщност е нещо много просто. Circuit Bending е творческата модификация на източници на звук, най-често детски играчки. На практика ентусиастите разглобяват устройството и чрез създаване на връзки, използване на спойки, добавяне на резистори и потенциометри променят платките. По този начин се променя изходящият звук.

Това е популярен начин за създаване на необичайни звуци, защото изисква единствено елементарни познания по физика и минимално количество инструменти. Най-често се използват детски играчки, които се купуват от магазини втора употреба или онлайн аукционни, защото в повечето случаи при тях има голямо разнообразие от вградени готови шаблони за възпроизвеждане на музика. Експериментаторите променят пътечките или добавят нови елементи към платката и по този начин сами създават контролирано нови източници на музика.

Live Coding

Сравнително по-сложен и съвременен метод е т.нар. Live Coding. На практика това означава програмиране на музика чрез определен език. Това не е нещо по-различно от създаване на компютърна програма, но тук целта е създаването на музика. Използват се най-често специални езици, които са удобни за този тип творчество. В определена среда за разработка се въвеждат променливи, които съответстват на основните характеристики на желаните звуци – амплитуда, честота и тембър. Когато звуците се синтезират според програмата, тогава може да се програмира и ритъм със зададено темпо. Със сигурност цялата тази процедура не е по силите на всеки един музикант, но дава една много голяма свобода за въображението.

Необичайни средства

Хубаво е, когато срещане иновация при музикалните инструменти. В днешни времена всяка добра идея има възможността да достигне до максимален брой хора благодарение на интернет. Korg успя да впечатли голяма част от музикантите чрез продуктите от серията Kaossilator. Това са нова категория устройства, които предоставят една наистина удобна платформа за създаване на музика. Типичнят представител от тази серия има сензорна повърхност, върху която могат да се наслагват и контролират различни инструменти, готови бийтове и ефекти. Успехът на Kaossilator убеди доста хора, че създаването на музика може да бъде и забавен процес, ако се подходи чрез нов вид мислене.

Sonified

Приложението за iOS Sonified впечатли със своите уникални възможности. То позволява да създавате музика чрез заснемане на видео в реално време. Sonified използва камерата на устройството, за да анализира свойствата на получените кадри. Програмата използва алгоритъм, който преценява стойностите на светлината и цветовете и на базата на тях създава музика. Интересното при това приложение е, че потребителят може да избира от няколко вида виртуални инструмента, които синтезират звука. Има и възможност за смесване в 64 стерео канала с високо качество.

Използване на информация

В днешни дни данните от най-различни източници могат да бъдат полезни и при създаването на музика. Има няколко примера, които могат наистина да ви впечатлят и един от тях е използването на фрактали (математически генерирани изображения) за генериране на звуци. Екипи от учени дори създават музика от събрани данни от астрономически обсерватории. Космическото лъчение предоставя голям брой честоти, които могат да бъдат модулирани и смесени, за да се получат интересни резултати.

Може би един от най-актуалните примери е с откритие на Хигс Бозона от Големия адронен колайдер. Вече са използвани данните от експеримента на CERN за създаване на музикално произведение. Това е още един факт, който доказва, че не може да има ограничение в творческите възможности на композиторите и музикантите.

Това е само малка част от невероятния свят на електронната музика, който се разгръща с всеки изминал ден. Очакваме все повече интересни идеи и вдъхновение, за да може наистина да се насладим на невероятна музика.