В разгара на лятото почти всички са зачезнали нанякъде – кой на море, кой на планина, или просто някаква друга екскурзия. Хората гледат да се махнат от постоянно обкръжаващата ги обстановка поне за седмица по време на лятната си отпуска. Понякога обаче се получава така, че ваканцията, която планирате, не се върви точно по начина, който сте искали. Случвало се е на всички ни – нещо се обърква, или не сте влези нещо важно предвид. А може би дори са ви тормозели от работа, въпреки че служебният ви имейл е връщал автоматични out-of-office съобщения. Е, днес сме тук да ви помогнем. За да прекарате една чудесна ваканция, в която липсват стрес и проблеми, ще трябва да знаете няколко прости неща. Тогава вече ще можете да си починете наистина, което в крайна сметка е целта на ваканцията, нали?

Ето какво да имате предвид, когато планирате отпуската си:

Защо ваканцията понякога стресира

Ако сте от хората, които отиват на почивка или екскурзия само веднъж годишно, ще знаете за какво говоря. Самото планиране и изпълнение на еднократната почивка може да е натоварващо само по себе си. А чувството, което изпитвате знаейки, че след няколко дни се връщате в големия град и работата, може да ви скапе прекарването. Не позволявайте това да се случи. Как? Много просто – позволете си поне два пъти годишно да запрашвате нанякъде. Дали ще е някоя малка екскурзия до забележителност в България, която не сте виждали досега (такива има много, сигурен съм), жестоко размазване за седмица на плажа, или няколко уикенда на палатки през топлите месеци, няма значение. Идеи и места за посещение колкото щеш, стига да имате желание.

Нека почивката ви да е 10-дневна

Предполагам веднъж годишно ще можете да си го позволите. Защо не? Заслужавате го. Бързата тридневна екскурзия е много добра идея, още повече когато искате повече от една почивка годишно. Една седмица на морето е още по-добре, но защо не цели десет дни? Така не само ще имате време изцяло да се изключите от рутинния си работен процес, но ще си починете физически и психически. Ако пък ще пътувате в чужбина, така ще имате време за всичко без да бързате. Тук визирам и бързането, когато пътувате с кола – ще можете да тръгнете когато поискате, да карате спокойно и да спирате колкото искате пъти.

Пътуването с деца не е нужно да е натоварващо

Думите „с деца на море“ носят смисъл, който родителите на мачуганите имат наум, когато наближи лятото. Но екскурзията с децата ви не трябва да бъде това, което вие си мислите, че ще е. Ако ще пътувате със самолет, изберете авиолиния, която има политика, създаваща удобство за родители и техните деца. Преди всичко обаче отделете време, за да планирате всичко до най-малкия детайл предварително. Това е много важно, когато бъдещото поколение ще пътува с вас.

Нека някой друг планира екскурзията ви

Планирането на една ваканция може да ви вземе здравето. Път, хотели, багаж… Взех ли лекарства за всеки случай? Дали не си забравих документите? Ще ми трябва ли големият талон на колата в чужбина? Това са само част от въпросите, които аз си задавам преди тръгване и по време на пътуването. Не е нужно още десет неща да са ви на главата и за това най-добре се обърнете към туристическа агенция. Да, чудесно е сам да планираш екскурзията си, но пък така ще си спестите тонове мъки. Когато става въпрос пък за чужбина, още повече.

Отидете на не чак толкова популярно за сезона място

Всеки курорт си има сезон – Боровец е за зимата, Слънчев Бряг е за лятото. Но какво ще ви стане, ако малко разместите нещата? Е, може би сте от хората, които обичат навалица, опашки и глъч – тогава вие си знаете. Но ако не е така, то може би за вас началото на юни ще е чудесно време за посещение на някой плаж (октомври за южната ни съседка). Банско пък е прекрасен през май, гарантирам ви го! Същото важи и за пътуванията в чужбина, само че вече зависи къде искате да отидете.

Няма лошо да си вземете работа, докато сте на почивка

Наистина. Няма лошо. Лаптопът няма да ви натежи щом искате да сте продуктивни, дори и когато всички други ви казват просто да не правите нищо. Все пак не се заривайте с работа – отделете си малък проект, върху който да работите по петнадесетина минути на ден. Ако сте работохолик, е важно да се чувствате, че вършите нещо полезно, но това не означава, че трябва да свършите работа за десет дни напред, докато можете просто да лежите и да мързелувате, отдавайки се изцяло на почивката.

Но…

Ако можете, все пак оставете работата в офиса

И все пак, отпуска сте, нали? В офиса знаят, че ви няма, предполага се, че сте им казали да не разчитат на вас за две седмици. Така че защо да мислите за работа, когато можете да посръбвате коктейл на плажа или да четете книга под чадъра, изключвайки за малко тази част от мозъка, постоянно мислеща за фирмата. Заслужавате да си починете, а прословутата работа няма да избяга.

И накрая…

Просто най-накрая тръгнете на екскурзия

В крайна сметка вместо да умувате какво да правите, да се мотаете у вас и да не правите нищо, бързо измислете къде ви се ходи, грабвайте раницата и тръгвайте! Отпуската тече и няма да разберете кога е свършила, а нищо може да правите и под някой чадър на морето. Ако пък не сте отпуска, имате пет горещи дни, през които да стоите под климатика в офиса и да си помислите къде да отидете този уикенд. Бързо, времето тече!

И приятно изкарване!