google-eddystone-bluetooth

Възможно е да знаете що е то Bluetooth Beacon. Още през 2013 година Apple обяви своята услуга iBeacons – миниатюрни Bluetooth устройства, които могат да „изпращат“ всякаква информация до вашия смартфон. Това звучи като интересна идея, но проблемът бе, че устройствата, които приемат информацията, можеха да са само такива от Apple. Може би затова и компанията не ги разпространи масово, а ги остави в своите магазини, където те да предават информация за продаваните продукти.

Ако сте се интересували от технологията, ще знаете, че тя би могла да бъде много полезна в общество като нашето. Проблемът бе, че досега никой не се зае да я разработи сериозно с намерения тя да се използва масово. Досега. Ето, че Google обяви своя вариант на iBeacons. Той се казва Eddystone и може би има доста по-голям шанс да се разпространи навсякъде в ежедневието ни. Но кое гарантира успехът на Eddystone, въпреки че iBeacons е практически същата технология, а тя не успя да стане масова. Четири думи – софтуер с отворен код.

Точно така, проектът на Google е изцяло с отворен код. Компанията разработи технологията на Eddystone, но ще остави на всички други разработчици и производители сами да работят с нея и да я имплементират където поискат. А възможните приложения на т.нар. Bluetooth Beacons са безгранични.

Ако все още не осъзнавате за какво точно става дума, нека ви кажа – представете си, че ходите по улицата и имате нужда да хванете градски транспорт. Отивате на спирката на автобуса, а там някъде има поставен миниатюрен Bluetooth предавател, който изпраща информация за пристигането на следващото превозно средство директно на смартфона ви. Или пък влизате в ресторант, там още на входа телефонът ви засича Bluetooth предавателя и ви показва менюто. В музея гледате някоя скулптура, но искате да знаете повече за нея – няма проблем! Устройството ви ще засече информацията, програмирана в предавателя точно до въпросния експонат и директно ще можете да прочетете повече. И това са само част от примери, приложенията наистина са ограничени само от въображението на хората.

Google единствено е разработила протокола за това. За всичко останало компаниите могат да разчитат на своите собствени разработчици и да правят едва ли не каквото искат с технологията. Eddystone може да бъде свързан по някакъв начин дори с Internet of Things, или пък да бъде възприет като част от бъдещето на интернет свързаността. В крайна сметка може да се каже, че Eddystone от Google както и цялата идея за мини Bluetooth предаватели, може да бъде изключително полезна и важна за начина ни на живот в днешно време. Не е изключена и злоупотреба с технологията на този протокол, но както и при Internet of Things (а и много други технологии), и тук ще трябва да имаме доверие на разработчиците, чакайки да видим какво ще се случи.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS