Представете си какво би било ако нямате нужда от дистанционно, за да сменяте канала на телевизора си. Просто сядате на дивана, помисляте си за определена телевизия и телевизорът сам превключва на нея. Това определено звучи като нещо от научнофантастичен сериал, но може да се каже, че вече е факт.

Технологичната лаборатория This Place, в колаборация с BBC, работи по малко носимо устройство, което има за цел да позволи на потребителя да сменя канали на телевизора само със силата на ума си. Няколко служители на BBC вече са тествали джаджата с iPlayer софтуера на студиото и то успешно. Те са имали възможност да стартират услугата, след което да си изберат кое шоу им се гледа и да превключат на него. Звучи много просто, но зад функцията на тази каска стои сериозна наука.

За да работи устройството, то разчита мозъчните вълни благодарение на електрическата активност на клетките ви, което се извежда като информация на екрана. Така вие имате възможност да знаете точно колко да се концентрирате върху това, което искате да постигнете. По думите на Сайръс Сайхан, технологията има за цел да покаже на хората как би могла подобна услуга да работи в бъдещето. Освен да сменяте канали без нуждата от дистанционно, подобно нещо може да бъде изключително полезно и на хора в неравностоино положение – инвалиди и парализирани по някаква причина пациенти.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS