google_io_2015_banner_official

Годишната конференция за разработчицитее Google I/O ще се проведе в края на тази седмица в Сан Франциско. На нея се очаква да видим новости и подобрения в софтуера, но и в хардуера. Ето с какво може да бъдат зарадвани технологичните фенове този четвъртък и петък:

1. Android M

Следващата версия на операционната система на Google беше спомената в графика за Android for Work, но след това беше премахната. За момента не знаем какво ще бъде нейното име, освен че най-вероятно ще започва с буквата „М“, следвайки азбучния ред на буквите, както е било до момента. Предполага се, че при нея ще има подобрения в сигурността, повече опции за гласов контрол, по-добри известия и поддръжка на Android в колите, носимите устройства и дома.

„Android M ще пренесе силата на Android във всички видове работни места. Това отваря огромни нови пазари за стотици милиони устройства за работещите в малък бизнес, за работниците без бюро и работещите в сферата на логистиката.“, съобщава Google.

2. Нов Chromecast

Освен софтуер, разбира се, се очаква да видим и нов хардуер. Най-вероятно е на Google I/O да бъде представен наследникът на Chromecast, който вече е на почти две години. Със сигурност той ще дойде с редица подобрения, особено като се има предвид конкуренцията. Трябва да видим поддръжка на 802.11 AC и 5GHz Wi-Fi, вероятно и 4K.

Преди време Google потвърди, че работи по нова версия на Chromecast, която ще „даде на потребителите по-добра възможност да се възползват от големия екран в комбинация с по-малък екран“.

3. Android TV

На тазгодишната конференция очакваме да видим повече демонстрации и функции на платформата, за да успее тя да се пребори с конкуренцията. Игране на игри на големия екран, използвайки смартфона като контролер е нещо, върху което Google работи. Може да видим и креативни идея за втори екран.

Като основен проблем на тази платформа може да счетем липсата на достатъчно налични приложения и на някои игри. Успее ли Google да промени това, то може да очакваме много по-голям успех за Android TV.

4. Android Auto

Със сигурност на Google I/O 2015 ще има новини за Android системата в колата. Вероятно ще има демонстрации на нейната работа, както и обявяването на партньори. Android M също трябва да им някои функции, свързанни именно с колите. Остава да изчакаме, за да разберем дали ще има напълно работещ Android в колата, без нуждата от смартфон. Има шанс Google да използва автономната си кола, за да покаже бъдещето на тази технология.

5. Android Wear

Пазарът за носими устройства се разраства с всеки изминал ден. Google работи по прогреса на Android Wear, като наското пусна един от най-големите ъпдейти за опреционната система, добавяйки поддръжката на Wi-Fi за някои устройства. Въпреки това тази платформа все още не е перфектна и има място за подобрения, които може да видим на I/O.

Не е изключено да бъдат представени и нови носими устройства. Редица производители на часовници започнаха да използват Android Wear, като някое от новите предложения може да дебютира тази седмица.