Италианската антитръстова организация Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM) започва разследване за т.нар. planned obsolescence срещу Apple и Samsung — дали производителите умишлено забавят своите продукти чрез ъпдейти, за да накарат потребителите да си купуват нови модели.

Новината идва малко повече от седмица след като Франция започна дело срещу Apple за същото нещо. Напомняме, че във Франция умишленото забавяне на устройства от страна на производителя, или planned obsolescence, е противозаконно.

Още преди коледа Apple признаха, че умишлено забавят процесорите на iPhone модели с по-стари батерии, за да забазят представянето на устройствата си и да ги предпазят от повреди. За сега практиката е наложена при iPhone 6s, iPhone 7 и iPhone SE, с план това да бъде имплементирано и при други смартфони на компанията чрез по-нататъшни ъпдейти.

Със сигурност разследването в Италия е подбудено поне отчасти от миналогодишното признание на Apple. Според AGCM, Apple и Samsung не предоставят на потребителите си достатъчно информация за ефектът на ъпдейтите на своите устройства; организацията твърди, че липсват детайли относно начинът, по който ъпдейтите ще засегнат производителността на смартфоните.

Вчера ви съобщихме още, че в интервю пред ABC News Тим Кук обеща следващият ъпдейт към iOS 11 да включва възможност за ръчно деактивиране на забавянето и повече прозрачност относто производителността на батерията. Въпреки това, Купертино не съветват забавянето да се деактивира и напомнят, че то се прави с цел устройствата да се предпазят от повреда при остаряване на батерията.