Художествена интерпретация на ракетата Falcon Heavy | Снимка: SpaceX

През януари най-мощната ракета, произвеждана до момента, ще бъде изстреляна за тестов полет. Това е Falcon Heavy от SpaceX, която, ако всичко върви по план и космическото возило полети без проблем, ще отнесе в космоса интересен товар — личния Tesla Roadster автомобил на Илон Мъск. Разбира се, ако това не е някаква шега.

През уикенда Илон Мъск използва Twitter, за да обяви, че тестовият полет на Falcon Heavy ще включва товар. На въпроса какъв ще бъде този товар, изпълнителния директор на SpaceX отговори: „Товарът ще бъде личният ми червен Tesla Roadster […] Дестинацията е орбитата на Марс.“

По-късно Мъск уточни, че си е измислил всичко това и всъщност се шегува, но не бързайте да се смеете — пред The Verge Илон Мъск първо потвърди достоверността на плана си, след което сподели, че се шегува. Според други източници обаче, това ще се случи. Говорител на SpaceX изглежда е потвърдил товара пред Ars Technica.

Всъщност щастливия Roadster няма да обикаля точно в орбита около Марс (ако бъде изстрелян успешно, разбира се). Пред SyFy Мъск обясни, че реалната дестинация е т.нар. Hohmann transfer orbit [орбита на Хохман; бел. превод] — точка, която се пресича със самата орбита на Марс около Слънцето. Тя се използва за трансфериране (от където идва и името ѝ) на един космически апарат от орбитата на една планета, до орбитата на друга.

Напомняме, че Falcon Heavy е най-мощната ракета в момента. Тя може да понесе в космоса товар с маса до 63 500 килограма. През септември SpaceX тестваха успешно двигателите на ракетата, като тогава първият тестови полет бе планиран за декември тази година. Впоследствие това бе изместено за януари 2018 г.

Falcon Heavy обаче не е най-мощната ракета за всички времена. Тази чест се пада на Saturn V. С този звяр NASA са изстрелвали мисиите Apollo до Луната. Най-голямата маса, която е можела да носи Saturn V до ниска околоземна орбита, е 140 000 килограма.

Скоро обаче ще се появи нов първенец в категорията най-мощна ракета и той отново ще е на NASA. Ракетата се казва Space Launch System и се очаква да е по-мощна дори от Saturn V.

Колкото до SpaceX — остава да изчакаме до януари, за да разберем дали Мъск се шегува, или наистина е готов да се раздели с личния си автомобил и първи модел кола, произведена от Tesla.