Дълго заглавие, но нямаше как… Сигурно вече се питате какво точно се случва. Ей сега ще ви обясня — през последните шест месеца жителите на Южна Австралия изпитват големи проблеми с електричеството; токът спира за дълги периоди от време поради високи нужди; електроцентралите, работещи с изкопаеми горива масово затварят, като това също допринася за по-високи цени на тока и спирания. В задачата се пита как биха могли да се справят с тази криза?

Отговорът, ако вече не сте се досетили, е Tesla. След като малко по-рано тази седмица вицепрезидентът на компанията Линдон Райв сподели, че американският гигант би могъл да реши проблемите с електричеството на Австралия за 100 дни, вчера Илон Мъск потвърди това в Twitter.

Именно към Мъск се обърна австралийският милиардер и главен изпълнителен директор на Atlassian Майк Канън-Бруукс (Mike Cannon-Brookes), който го попита дали е сериозен и дали може да гарантира инсталиране на батерии за съхранение на енергия в рамките на 100 дни.

Както виждате от прикачените туитове, Мъск е напълно сериозен. Той дори дава гаранция на австралийците, като гарантира работеща ферма от батерии до 100 дни след подписване на договора — в противен случай услугата ще е безплатна.

В случая става въпрос за наистина огромна ферма от батерии с капацитет 100 мегавата. Майк Канън-Бруукс също попита Мъск каква ще е цената, като помоли за нея на лично съобщение. Изпълнителният директор на Tesla обаче вместо това реши да отговори публично и цитира цена от 250 долара на киловат-час. Той добави също, че „Tesla преминава към фиксирано и отворено ценообразуване и условия за всички продукти“.

Не е изключено, че подобно начинание е напълно по силите на Tesla. Миналата година например, ферма от батерии бе инсталирана в Калифорния и то само за 90 дни. Подобно съоръжение би било много полезно в Австралия — по този начин добитата от зелени източници енергия ще може да се складира за моменти на високи нужди.

Австралия от своя страна има нужда от това. Правителството на южния континент напоследък се притеснява, че възобновяемите източници на енергия не могат да задоволят нуждите на всички домакинства. Министър-председателят на Австралия Малкълм Търнбул дори е за връщане към изкопаемите горива, при все че използването на такива там намаля през последните години.

Остава да видим дали Илон Мъск ще удържи на обещанието си. Преди това обаче, Канън-Бруукс поиска срок от седем дни, в които да подготви политическата почва и финансирането.

И така се прави голямата крачка към едно по-чисто бъдеще! Вчера Tesla обяви, че тяхна ферма от слънчеви панели и батерии захранва нуждите на цял остров Кауаи, а днес вървим към решаване на енергийните проблеми на цял австралийски щат.