Първият смартфон под името Nokia с ОС Android най-накрая бе официално обявен, но идва и с лоши новини за хората, които биха искали да го пробват, защото ще се продава само в Китай. Финландската компания HMD Global, която придоби правата за пускане на устройства под марката Nokia, след като Microsoft изостави проекта, започна да продава доста глупави телефони през 2016.

Nokia 6, обаче е истински LTE смартфон, който поддържа Nougat още с разопаковането му от кутията. Телефона е с 5.5-инчов HD екран, 16MP задна и 8MP предна камера. Оборудван е с Qualcomm Snapdragon 430 и съдържа 4GB RAM и 64GB памет.

На събитието на HMD, компанията разкри намерението си да пусне Nokia 6 в Китай, понеже страната е “стратегически важен пазар” със стотици милиони потребители.

Решението взето от HMD да пусне първият си Android смартфон в Китай е взето с надеждата компанията да разбере от какви устройства се нуждаят потребителите за момента. С повече от 553 милиона смартфон притежатели в Китай за 2016, а според статистиките 2017 се очаква дори с повече на 593 милиона, държавата е много добро място за тестването на първия истински продукт на HMD, държава, в която качеството и дизайна се ценят много от купувачите.

Компанията все още не е съобщила официалната дата на пускането на смартфона, но продажбите на Nokia 6 ще започнат някъде в първото тримесечие на новата година. Като цената му ще бъде 246 долара.