Снимка: The Verge

Световни шампиони по игри като шах са били побеждавани от изкуствен интелект не веднъж. Но древната китайска игра Го е съвсем друго нещо – комплексността на самия метод на игра, както и нуждата от интуитивност при взимане на решения за ходове правят Го чудесно предизвикателство за изкуствения интелект DeepMind, разработен от Google. Точно за това инженерите зад проекта създадоха AlphaGo – тази програма играе Го и то доста успешно.

На специално организирано състезание в Сеул в момента, AlphaGo се изправя пред един от най-добрите шампиони по Го – майсторът девети дан Лий Се-дол. Поредицата мачове се излъчват на живо в YouTube и показват сложната игра, в която двамата състезатели се изправят един срещу друг. В един от тези мачове обаче, Лий падна от AlphaGo. Това е легендарна победа, защото Лий е смятан за един от най-добрите Го играчи на планетата.

Успехът на AlphaGo и DeepMind се дължи на много добре разработени дълбоки неврални мрежи (deep neural networks) и т.нар. machine learning. Всичко това показва колко далеч сме стигнали при разработването на изкуствен интелект.