Великобританската компания Intelligent Environments предлага да се замени традиционният начин за защита чрез 4-цифрен PIN код с комбинация от емотикони. Новата техника се нарича Emoji Passcode и се смята за по-сигурна, защото предлага много повече комбинации – към момента поддържа 44 различни емотикони, за разлика от числата от 0 до 9. Компанията оповести, че вече няколко търговски банки са проявили интерес към Emoji Passcode.

Експерти са установили, че хората много по-лесно могат да запомнят серия от изображения, отколкото цифри. Емотиконите също така са много по-достъпни и лесни за ползване от PIN кодовете, а системата е разработена, за да се хареса на хората на възраст между 15 и 25 години. Използването на комбинация от повтарящи се изображения и отделни елементи вече се използва при някои продукти и услуги, тъй като това представлява по-удобен начин за автентикация, отколкото запомнянето на дълги поредици от букви и цифри.

Бившият шампион по запомняне Майкъл Типър споделя, че техниките за запомняне на поредици от числа и изображения са на практика еднакви. Според него хората ще предпочетат по-лесния начин, тъй като той ще им се стори по-достъпен.

Статистически наистина Emoji Passcode може да бъде много по-трудна за разбиване, но най-слабото място на всяка сигурна система е човешкият фактор. Напълно е възможно потребителите да изберат една слаба комбинация, която да е четирите ъгъла на решетката с емотикони, което е аналогично на PIN кода 1234 да речем. При масовото използване на този лесен код, просто защото е лесен за запомняне, системата би се провалила.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS