Шотландия

Кралство Шотландия е основано през 843 г. от Кенет Макалпин, който става крал Кенет I. Шотландия съществува като независима държава до 1 май 1707 г., когато Актът на обединението съединява Шотландия и Кралство Англия в Кралство Великобритания. Учените предполагат, че първите хора в Шотландия са се появили приблизително преди 8 хиляди години, а първите постоянни селища датират от преди 6 хиляди години. Писмената история на Шотландия започва с римското завоевание на Британия, която получава статут на римска провинция и приема името Британия.

Територията на Шотландия обхваща северната третина на остров Великобритания и влизащите в състава острови — Хебридските, Оркнейските и Шетландските. Територията на Шотландия е 78 772 км², а бреговата й ивица е дълга 9 911 км. Шотландия се дели на три географски района: Хайландс, централни Лоуландс и южни Ъпландс. Най-високият връх на страната е Бен Невис – 1344 метра.

Всъщност Шотландия е много повече от само полички. Страната има богата и древна история и забележителни природни пейзажи, като това я прави чудесна дестинация за фотографи и туристи. Шотландските пейзажи са доста разнообразни – с планини, блата, безброй крайбрежни острови, крайбрежни скали и от време на време гори. Гледайки снимките, имам чувството, че почти всяко място в Шотландия е своеобразен пейзаж, който се превръща в забележителност в момента, в който го заснемете. Ето няколко снимки, които определено ще ви накарат да посетите Шотландия.