Днес Европейския съюз обивни Google в незаконни монополни практики, посочвайки че американската компания е злоупотребила със своята позиция на лидер на пазара чрез приоритизиране на собствените й услуги в резултати при търсене онлайн и пренасочвайки трафика от конкурентите. На Google може да бъде наложена глоба в размер на до 10% от годишните й приходи, равняващи се на 6 млрд. долара. ЕС също така обяви, че започва и антитръстово разследване на мобилната операционна система Android, което може да доведе до допълнителни глоби.

„В случая с Google съм обезпокоена, че компанията е дала нечестно предимство на своята собствена услуга за пазаруване, което е нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Сега Google има възможността да убеди Еврoпейската комисия в обратното. Ако разследването потвърди нашите опасения, Google ще трябва да се изправи срещу правните последици и да промени начина, по който прави бизнес в Европа“, заяви Маргрете Вестегер, европейският комисар, който отговаря за политиката в областта на конкуренцията.

google shopping

ЕС обвинява американския технологичен гигант в редица нелоялни практики, включително поставянето на услугата за пазаруване на видно място при резултати от търсене и намаляване ранга на конкурентните услуги в търсачката. На пресконференция Вестегер поясни, че тези обвинанея не са атака на ЕС срещу САЩ. Тя подчерта, че един от всеки четирима жалбоподатели са били самите американски компании, като също така похвали Google за полезните й услуги.

В отговор на обвиненията, Google публикува блог пост, давайки примери с пускането на нови продукти, които не састанали успешни. Компанията посочва, че услугата за полети Google Flight Search едва е успяла да пробие на пазара в САЩ и Европа, а Google Shopping, която е основаната мишена на разследването, не изглежда да е засегнала доминиращата позиция на Amazon по отношение на онлайн пазаруването.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS