Никола Тесла
Снимка: Кулата Уарденклиф около 1902 година / Wikimedia

Елън Мъск продължава да ни изненадва и да затвърждава мнението, че е най-якият директор на света! Той обяви, че ще дари $1 милион за построяването на Музея на Тесла при Кулата Уарденклиф, бившата лаборатория на Никола Тесла.

Мат Инман, човекът зад уеб-комикса The Oatmeal, създаде трибют комикс за Тесла през 2012 година със заглавие „Why Nikola Tesla was the greatest geek who ever lived“. Същият този човек – Мат Инман, стартира кампания в сайта IndieGoGo за набиране на средства, отново с интересно заглавие: „Let’s Build A Goddamn Tesla Museum“. Целта на тази кампания беше да се закупи земята, на която се намира бившата лаборатория на Тесла – Кулата Уарденклиф в Ню Йорк, и  тя да се преправи на музей.

Кампанията се увенча с невероятен успех и събра $1,37 милиона за 45 дни, надминавайки целта от $850 000. Един от подпомогналите кампанията беше самият Елън Мъск – най-якия CEO (на SpaceX и Tesla Motors). Земята беше закупена успешно през 2013 година, осигурявайки запазването на лабораторията. Покупката беше направена от Tesla Science Center at Wardenclyffe, организация с нестопанска цел, която се опитва да купи земята от 18 години насам.

През май месец Инман направи втори комикс, този път под формата на ревю на автомобила Tesla Model S на Tesla Motors. В края на ревюто Инман споменава свързаността на името на компанията с това на Никола Тесла и отправя молба към директора на Tesla Motors Елън Мъск отново да помогне за осъществяването на кампанията за музея – първоначалната дарителска кампания стигнала само за закупуването на земята, но не и за реновацията на лабораторията. Инман, както и последният жив член на семейство Тесла, отправиха молби към Мъск да предостави средства за „to build a goddamn Tesla museum“. Отговорът на директора на Tesla Motors?

На 10 юли, по случай 158-годишнината от рождението на Никола Тесла, беше обявено, че Елън Мъск ще предостави $1 милион за построяването на музей към Кулата Уарденклиф. Също така, като допълнение, ще бъде поставена зареждаща станция Tesla Supercharger към паркинга на музея.

Все пак за построяването на музея са нужни $8 милиона и има още доста работа по достигането на тази цел. Tesla Science Center събират дарения на сайта си в помощ на начинанието. Също така събират молби от желаещи сред живеещите в САЩ да помогнат с разчистването на земята и изчистването на сградите.