Снимка: JAE C. HONG / ASSOCIATED PRESS

Когато Елън Мъск говори, всички слушат. А един уикенд туит от директора на SpaceX и Tesla Motors направи така, че да го чуят още повече хора – и не само тези, които се интересуват от технологии. От същия този туит разбираме какво плаши най-много бизнесмена.

В събота, след като препоръча в Twitter една добра книга относно изкуствения интелект, Мъск сподели със света едно от най-спорните изказвания в своята кариера досега: „Трябва да сме много внимателни с изкуствения интелект. Може би е по-опасен от атомните бомби.“

Други, като Рей Кърцвайл от Google, също са коментирали така наречената „технологична сингулярност“ – хипотетичен момент в бъдещето на човечеството, при което машините (под формата на изкуствен интелект) ще станат по-интелигентни от хората и не се знае какво ще се случи след това. Досега обаче никой от ранга на Елън Мъск не се е изказвал по този въпрос.

Да бъдем честни – идеята на Мъск трябва да бъде разглеждана само в контекста й, а именно – книгата „Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies“ на автора Ник Бостром, която задава важни въпроси като това как хората ще се справят със суперинтелигентните компютри на бъдещето.

Въпреки това сравнението на компютрите на бъдещето с ядрени оръжия (заплаха, която тегне над света през последните 30 години и заплашва дълголетието на човечеството) повдига някои въпроси.

Първият от тези въпроси определено ще е този за съмнението в думите на Мъск. За някои те звучат прекалено фантастично – едва ли не бъдещите мечти на един бизнесмен, който се стреми към електрически автомобили и частни космически полети, са породени от гледането на прекалено много научнофантастични филми. „Ако Мъск наистина смята, че роботите могат да унищожат човечеството, може би трябва да се откажем от идеите му за технологиите на бъдещето.“ Сто процента това вече някой си го е казал.

Другият (и вероятно по-обезпокоителен) въпрос е, че може би сравнението е подходящо. Какво ли ще е, ако високото място на бизнесмена в сферата на футуристичните технологии и лидерството му в космическите полети и автомобилостроенето му дават идеален поглед върху бъдещето на изкуствения интелект?

По-късно, повтаряйки мислите си от предишния туит, Елън Мъск написа: „Моля се само да не сме биологичният boot loader за дигиталната суперинтелигентност. За жалост това е все по-вероятно.“

В последните години най-футуристичните помисли на Мъск се въртяха около колонизирането на Марс. Но тези последни коментари, както и изказванията му от по-рано (от юни тази година) за това, че се страхува от бъдеще в стил Терминатор, показват, че това е сериозен проблем за технологичния магнат. А дали опасенията му са основателни все още е рано да преценим. Все пак Мъск залага на предположенията си, като инвестира в компания за изследвания в сферата на изкуствения интелект, наречена Vicarious.

Още по-интересното е, че и други в сферата на технологиите също смятат за полезно инвестирането в такива компании. Във Vicarious инвестират също Марк Зукърбърг и Джеф Безос от Amazon.