“Джурасик свят” (Jurassic World) се превърна в един от най-успешните филми в историята на киното този уикенд, след като премиерните му прожекции му донесоха повече от 500 милиона долара печалби. Това нарежда продукцията на една линия с “Железният човек 3” (Iron Man 3), “Хари Потър и Даровете на Смъртта: Втора част” (Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2) и “Отмъстителите” (The Avengers) по няколко причини.

Общите приходи на “Джурасик свят” до момента са 511,8 милиона долара, като 204,6 милиона са само от прожекции в САЩ. Съвсем малко не достига на филмът от Universal да бие рекордьорът тук, който е “Отмъстителите” от 2012 година (с цели 207,4 милиона долара от домашни прожекции). Когато сметнем печалбите от кино-прожекции извън Америка, то тогава говорим за 307,2 милиона долара. Тук продукцията отново за малко не достига първенецът “Хари Потър и Даровете на Смъртта: Втора част”, който е с 314 милиона от чуждестранни прожекции. От всичките 511,8 милиона на “Джурасик свят”, повече от 100 са само от Китай.

Когато споменах “Железният човек 3”, имах предвид IMAX прожекции – там този филм беше на първо място от момента, в който дебютира, с 28,8 милиона печалба. Сега вече рекордът при IMAX се държи от четвъртия филм от поредицата “Джурасик парк”, който спечели 44,1 милиона долара из целия свят.

И сега, предстои да видим какъв ще бъде отговорът от Disney и “Междузвездни войни: Епизод VII – Силата се пробужда” (Star Wars: Episode VII – The Force Awakens) през декември.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS