Големият град: Колекционерът

0

За да знаеш къде отиваш, първо трябва да знаеш къде си бил. Историята ни учи. Учат ни всички наши преживявания, всички наши успехи и падения, добри и лоши решения, които ни правят това, което сме. До голяма степен историята определя нашето бъдеще и чертае пътя, по който ще вървим занапред. Без значение обаче дали става дума за отделния индивид или цялото човечество, всеки трябва да знае и помни историята.

А какво можем да научим от едни прости телефони. Вероятно не много, ако просто гледаме на тях като вещ, като нещо елементарно и повърхностно. Нека помислим пак. Нека се вгледаме малко по-сериозно в тази машина, към която всеки от нас изпитва толкова сриозна привързаност, че е склонен да жертва толкова много от себе си и тези около него. Това е телефон. Една сглобка от идеи, технологичен прогрес, визия за бъдещето и желанието за връзка. Една зловеща джаджа, чиято цел да свързва хората вече прави точно обратното – разделя ги. Това е телефон – причината, поради която хората вече не си говорят по стария начин. По истинския начин.

телефон – причината, поради която хората вече не си говорят по стария начин

Момчил Нечев, когото някои от вас може да познават като Maxx, е може би един от малкото хора у нас, а и не само, който знае за телефоните повече, отколкото днешните журналисти, влогъри, специалисти и т.н. Причината е, че той знае и помни историята. Той е част от поколението, което е видяло началото, възхода, промените и победата на телефоните. Победата над нас, хората. Да, колкото и жалко да звучи, те ни победиха. Нашите собствени творения вече ни притежават и ние не можем да го признаем, а ако го направим, то не искаме да го променим.

колекционерът

Maxx има хоби и то е да колекционира телефони. Стари телефони. Телефони, които днес няма да предизвикат интерес у нито едно хлапе, просто защото не са iPhone, или новият Galaxy S6, или просто защото никога няма да отворят Facebook, където да се тагнем. Той събира телефони, чиято основна екстра в повечето случаи е инфраред, а някои нямат дори нея. Неговата колекция включва модели, които са по-стари от повечето младежи, които днес ще видите по улицата и буквално са дядовци или прадядовци на съвременните смартфони.

Momchil-Nachev-Maxx-The-Big-City-Nec-PDAСега ще се зачудите защо ли го прави. Отначало аз мислех, че е основно заради печалбата, която за съжаление в момента не е толкова голяма, да не кажа никаква. След известно време, след като успях да си поговоря малко повече с него, видях, че всъщност парите някак си не са важни за него. Той го прави от любов и най-вече защото е сантиментален. Защото всеки един модел, който е събирал през годините, му напомня за онова отминало време, когато нещата бяха прости, но много по-красиви. Напомня му за хубавите моменти от живота му, а след време ние наистина помним само тях и се стараем да ги запазим по всякакъв начин. Може би за него това е начинът да събере своите най-красиви мигове и да ги задържи.

Momchil-Nachev-Maxx-The-Big-City-MotorolaВремената обаче се менят и макар той все още да ползва някои от своите реликви, съвременната техника е успяла да завземе не малка част от живота му. И той го знае, и го признава, но също така признава, че няма какво да направи. Тази наркомания, която ние сами създадохме, не прощава и не подминава. Maxx ми разказа много за телефоните и ако можете да четете между редовете, може би в думите му ще разберете много и за живота. Може би някои от нас дори ще се познаят в думите и ще осъзнаят своето падение в краката на технологиите.

Ако не си умен, ще те управляват „умните“

Защо позволихме една шепа метал и малко пластмаса да господстват над нас? Защо предпочитаме да говорим с телефона си, а не с любимата? Защо приятелите ни са затворени в джаджа с размерите на кутия цигари? Защо децата ни вече не играят на улицата? Защо вече търсим любовта, докато слайдваме измисления ни свят? Защо като я намерим, пак я губим там? Защо позволихме любимите ни хора да са толкова далеч от нас?