Chrome-security

Според данни в няколко медии, настолният браузър Google Chrome активно може да подслушва своите потребители. Разкритието бе направено след доклад за грешка в софтуера, след извършен подробен преглед на инсталацията на браузъра. Подробен преглед на проблема е публикуван на страниците на Privacy Online News от Рик Фалквинге, създателят на първата Пиратска партия. Доказателствата в това обвинение се съдържат в скритата възможност за запис на звук от микрофона на компютъра. Според Фалквинге Google изтегля „черна кутия“ през проекта с отворен код Chromium.

Всичко това се случва без знанието на потребителите. Обяснението за това е, че записването и предаването на звуците са нужни за правилното функциониране на Google Now, който e достъпен през Chrome на страницата на търсещата машина.

Въпросът, който се пита, е какво се случва със записаните данни. Те не се обработват локално, а се изпращат на сървърите на Google за анализ. Настройките по подразбиране позволяват не само записването на всички звуци от микрофона, но и изпращането на данните към Google. Това се прави без изричното разрешение на потребителите. Google въведоха начин за отказ от възможността, както и отговориха на твърденията на Фалквинге. Според компанията, анализирането на данни започва едва след изговарянето на фразата „OK, Google“, която активира Google Now.

И сега остава да питаме няма ли и други ключови думи, които да могат да активират предаването на данни? И дали Google биха съобщили за тях? А вие? Ползвате ли Google Chrome като настолен браузър на вашия компютър?

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS