Второто поколение Tesla Roadster идва през 2020 г. и ще е най-бързата производствена кола

0

Обещаната изненада по време на Tesla Semi събитието снощи не беше нещо обикновено — под акомпанимента на бурни овации и музиката на Beastie Boys Илон Мъск представи второто поколение Tesla Roadster. И ако любимият на всички футурист се окаже прав, тази електрическа кола ще бъде най-бързият производствен автомобил до момента.

Напомняме, че Roadster бе първата кола, представена от Tesla през далечната 2008 година. Когато производството ѝ приключи през 2011 обаче, Мъск обеща второ поколение някъде през 2014 г. Такова така и не дойде тогава, но ето че днес феновете могат да отдъхнат — новият Roadster идва през 2020 г.

Малко специфики, които Мъск сподели с огромен ентусиазъм: очаква се Roadster да е първата електрическа кола, която може да измине повече от 1000 километра с едно зареждане. Задвижването е 4×4, разбира се, с два електрически мотора за задните колела и един за предните. Освен това ускорението от 0 до 100 км. в час е за само 1,9 секунди, което трябва да накара производителите на суперколи да се поизпотят. „[…] най-бързата производствена кола. Точка“, споделя Илон Мъск.

Колкото до максимално достижимата скорост, Мъск сподели, че за сега не може да каже, но обеща, че тя е „над 250 мили в час“, което е над 400 км. в час. За сравнение, най-бързият автомобил в момента е Koenigsegg Agera RS с 447 км. в час.

Roadster освен това е и красив. По външен вид той спокойно може да се бори със суперколи като Aston Martin, Bugatti и McLaren. Да не забравяме обаче, че за разлика от споменатите, новият звяр от Tesla има два багажника и на всичкото отгоре е четириместен.

„Целта на това е да ударим здраво в земята бензиновите коли“, споделя още Илон Мъск. И това спокойно може да се случи. Защо? Защото Tesla Roadster е около четири пъти по-евтин от бъдещите си конкуренти в същия клас, между които хибридите LaFerrari и Porsche 918 Spyder (струващи около един милион долара). Aston Martin Valkyrie и Mercedes-AMG Project One пък се очаква да струват около 3 милиона долара и най-вероятно ще са по-бавни от новия Roadster.

Да, базовият модел на Tesla Roadster ще струва 200 000 долара, като ще е необходим 50 000 долара депозит ако искате да получите някоя от първите бройки, излезли от завода. Поръчките започват още днес. Първите 1000 броя ще бъдат специална серия, наречена Founder’s Series и ще струват 250 000 долара. Много пари, да, но дали са много за такъв автомобил?