След месеци прекарани в нетърпение и интригуващи тийзъри, съоснователят на Android Анди Рубин преди няколко дни най-накрая ни показа така очаквания Essential смартфон и смеем да кажем, че е доста впечатляващ.

Високо-качественото устройство с отличава с елегантен edge-to-edge дисплей, обхванат отстрани с титаниево покритие и керамичен гръб и, разбира се, накъде без Gorilla Glass 5. Може би това, което се набива най-много на очи, е интересния подход на компанията относно местоположението на предната камера, която се намира в горния център на телефона, заобиколена от стъклото.

В допълнение на тънките безели на устройството и впечатляващото съотношение екран-тяло, 5.71-инчовият панел разполага с QHD резолюция 2560х1312, както и с леко необичайното съотношение 19:10.

Благодарение на Android (разбира се), Essential е с най-новият процесор на Qualcomm Snapdragon 835, 4GB RAM, 128GB памет и 3040 mAh батерия. Устройството също така пристига с доста добри камери – 13-мегапикслелова dual-камера с технология за синтез на изображенията и 8-мегапикселова предна камера, която може да заснеме 4K видео.

Към устройството ще има и няколко аксесоара. 360-градусова камера, която можете да закачате за телефона и както сигурно се досещате – безжична станция за зареждане.

Essential нямат желание да спрат дотук. Планират да направят смарт спийкър Essential Home, който да си върви с телефона, както и собствена операционна система – Ambien OS, която да движи устройството.

Телефонът в момента е пуснат за предварителни поръчки в САЩ на приемливата цена от 699 долара. Въпреки че засега компанията предлага смартфона само в два цвята – Black Moon и Pure White, скоро ще бъде пуснат в още два – Stellar Grey и Ocean Depths.

За повече спецификации и снимки на Essential можете да посетите официалния уебсайт на смартфона.