Windows 10 S е новата операционна система от Microsoft, насочена към ученици и студенти. Тя е пряк конкурент на набиращата скорост Chrome OS и подобно на нея може да работи само с приложения, налични в съответния за платформата магазин.

Точно така, притежателите на лаптоп с Windows 10 S няма да могат да инсталират милионите апликации, налични за ръчно инсталиране в мрежата. Вместо това, всяко едно приложение от Windows Store ще бъде поддържано и налично. С това си действие Microsoft ограничават възможностите на Windows 10 S но за сметка на това правят машините с тази операционна система много по-сигурна. Интересно е, че на всички закупили Surface Laptop, Microsoft дават безплатен едногодишен достъп до Office 365 Personal, което ще отвори възможността за използване на десктоп приложенията от офис пакета през Windows 10 S (те ще са достъпни през Windows Store).

Големият минус тук е, че Microsoft не позволяват смяна на браузъра по подразбиране при Windows 10 S. Ще можете да инсталирате всеки един браузър, наличен в Windows Store, но този по подразбиране ще е Microsoft Edge. Това значи, че ако отваряте линкове от приложения, имейли или html файлове, те ще се отварят през Edge. Не е ясно дали Google ще предложат Chrome в магазина за приложения на софтуерния гигант, но дори и да го направят, той няма да може да бъде избран като браузър по подразбиране.

Surface Laptop pictureОсвен всичко останало, при Windows 10 S и Microsoft Edge няма да можете да смените търсачката по подразбиране… Ще търсите с Bing и това е! Въпросът сега е колко потребителя ще останат недоволни от тези ограничения и дали Microsoft са склонни да променят някои от тези настройки за повече свобода на ползвателите?

Има обаче лъч светлина в тунела! Всеки притежател на устройство с Windows 10 S (а това няма да е само Surface Laptop, както разбрахме) има свободата да ъпгрейдне своята операционна система към Windows 10 Pro. Това ще струва 49 долара еднократно и няма да е обратим процес. Windows 10 Pro ще отключи пълния потенциал на операционната система, без никакви ограничения. Ако искате обаче Windows 10 Home, тази версия не е налична.

Специално притежателите на Surface Laptop ще могат да ъпгрейднат към Windows 10 Pro безплатно до края на 2017 година. Ако искат да направят това за второ Surface Laptop устройство обаче, ще трябва да платят таксата от 49 долара.

За устройства като HP ProBook с Windows 10 S, който ще струва 299 долара, още 49 за достъп до лицензирана версия на Windows 10 Pro е невероятна възможност. Ако обаче планирате закупуване на Surface Laptop и изпуснете безплатната възможност за ъпгрейд, ще се изръсите общо 1050 долара… Дали това ще е оферта, зависи само от вас.