Д

обре, всички се страхуваме от ебола вируса. Слушаме страшни новини как може да се разпростре извън Африка. В същото време от Световната Здравна Организация ни успокояват, че няма страшно, че вирусът ще бъде задържан, работело се по ваксина и така нататък, и така нататък.

Факт е, че ебола е втората най-смъртоносна зараза, с която човечеството се сблъсква. Какво обаче наистина е ебола вирусът? Днес ще обърнем подробно внимание на това какво представлява той, как може да зарази човек, какво причинява, може ли да се излекува, каква всъщност е смъртността и всичко друго, което бихте се запитали за този нов враг на човечеството. Така че ако искате да знаете всичко за ебола, това е мястото!

История и класификация

Заразата е позната под две имена с пълното си название – Ebola virus disease (EVD) и Ebola hemorrhagic fever (EHF). За по-кратко, всички я наричат просто ебола. Това е тежка болест при хората и другите бозайници, която се причинява от еболавирусът.

При хората заразата може да се причини от четири от общо пет вируса от вида еболавирус – Bundibugyo virus (BDBV), Sudan virus (SUDV), Taï Forest virus (TAFV) и един наречен просто Ebola virus (EBOV, преди познат като Zaire Ebola virus). Запознатите с география ще видят приликата между името на вируса и извора на реката Монгала в Конго. Самият извор се казва „реката Ебола“. За това и този, четвърти вирус е наречен така (всъщност той е първият открит, още през 1976 година, близо до тази река). Петият вирус е Reston virus (RESTV), за който се предполага, че не може да причини заразата у хора, но са наблюдавани заразени от него примати, които са заболели от EVD.

В началото учените са объркали еболавирусът с вируса марбург. Двата са много близки не само по устройство, ами и като родственост. Много си приличат и причиняват подобни зарази. Оказало се обаче, че става въпрос за нещо друго, и то с няколко различни разновидности (които описахме по-горе).