Докато Apple представяше дългоочакваната нова операционна система iOS 8 на световната си конференция WWDC в Сан Франциско снощи, в нюз фийда ми във фейсбук се появиха не едно и две възклицания, които накратко могат да бъдат обобщени с „Apple rules”.

Любопитно е, че сред авторите им има и хора, които не са от най-запалените фенове на компанията. Любопитно, но не и необяснимо – iOS 8 определено е впечатляваща и ще ви накара да заобичате още повече своя iPhone или iPad, а ако не смятате да си взимате такъв, много сериозно да преосмислите позицията си.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук определи iOS 8 като сериозна стъпка напред в софтуерно отношение. За потребителите, разбира се, най-важното е да има интересни функционалности, повече възможности и по-лесно използване на устройствата. Дали iOS 8 го постига всеки ще може сам да прецени най-добре през есента, когато системата ще бъде достъпна за масовия потребител, но засега нещата изглеждат обещаващо. Ето и някои от най-важните новости в iOS 8, които привлякоха вниманието.

ios8Интерактивни нотификации

Вече ще можете да отговаряте на съобщения директно от екрана с нотификации, без да трябва да влизате в приложението за съобщения, както и да харесвате постове във фейсбук или да наддавате в eBay. Apple ви позволява да инсталирате и уиджети на трети страни, например резултати от спортни събития, и също да взаимодействате с тях директно.

Гласови и видео съобщения в iMessage

messages-600x239
Най-използваното приложение получава сериозен ъпдейт в iOS 8 – а WhatsApp сериозна конкуренция. Вече ще можете да изпращате бързи гласови и видео съобщения, както и да споделяте местоположението си. При груповите съобщения е налице опция за колко време да споделите дадено съдържание, както и функционалност, която потребителите искаха отдавна – възможността да премахвате определени потребители, включително и себе си, от прекалено активни (досадни) групови разговори.

QuickType

keyboard-600x331
Интересна нова функция е QuickType – тя предсказва какво искате да напишете, като ви дава възможност за избор от няколко думи или фрази, базирани на контекста на това, което пишете вие или хората, с които комуникирате. Според Apple функцията се „самообучава“, наблюдавайки стила ви на писане и дори може да отговаря на ваши въпроси.

HealthKit

health
Знаеше се, че iOS 8 ще обърне специално внимание на здравето и това става с новия HealthKit. Благодарение на него ще можете да следите изгорените калории, изминатото разстояние, пулса и различни други показатели, а ако някой от тях е извън нормата, има опция да се изпраща съобщение до личния лекар. HealthKit ще работи и с външни приложения, а потребителят ще има контрол над всички събрани за него данни.

Family Sharing

familysharing-600x423
Новата функция Family Sharing ще позволи на до шест членове на едно семейство да споделят поръчки в iTunes от различни устройства (стига да са на една и съща кредитна карта), както и календари, напомняния, снимки. Въведен е и родителски контрол – възрастните ще одобряват или отказват поръчки, направени от устройствата на децата им, което ще затрудни малчуганите да натоварват излишно и неочаквано семейния бюджет.

Повече от Spotlight

spotlight-600x358
Spotlight вече ще търси и извън приложения и контактите, които вече имате на своето iOS устройство, и ще може да ви показва какво ли не – като се започне от филми и песни в iTunes, мине се през програмата на кината в района и се стигне до статии в Уикипедия и записи в Maps.

iCloud Drive

icloud-600x355
iCloud Drive е подобна на Dropbox файлова система, с която в облака ще съхранявате различни файлове и ще можете да ги намирате чрез Finder. Те ще са достъпни и от вашия Mac, като първите 5GB ще са безплатни.

По-големи възможности от Photos

photos-600x356
Приложението Photos в iOS 8 предлага по-големи възможности за редактиране на снимките и видео файловете, както и за търсенето им – например според датата им или колко са разглеждани. Още по-хубавото е, че вече ще можете да го правите от различните си iPhone или iPad устройства, като снимките ще се запазват във вашия iCloud.

Shazam и гласови команди в Siri

siri
В Siri вече е интегрирано популярното приложение Shazam,благодарение на което лесно ще научавате името на всяка песен, която слушате. Голямата новина обаче е, че вече ще можете да задействате Siri, без въобще да докосвате телефона, само с гласовата команда „Hey Siri“.

Сподели
Предишна страницаЛетяща кола може да развива скорости до 885 км в час
Следваща страницаSony представи Xperia T3
От години работи в сферата на медиите, рекламата и маркетинга. Интересува се от всичко ново, любопитно и креативно, както и от начина, по който динамичните промени и развитието на технологиите в съвременния свят се отразяват на хората.