Снимка: Nigel Stanford

В духа на статията за бинауралните тонове на колегата Мартин Белтов, днес ще ви представя един от най-яките музикални видео клипове в историята на музикалните видео клипове изобщо. Тук науката ще помогне за направата на невероятни специални ефекти, който ще ви оставят безмълвни.

ВИЖ ОЩЕ: Възможно е човек да слуша своята Wi-Fi мрежа

Найджъл Станфорд е музикален продуцент и композитор, който залага на концептуални албуми и тракове. До момента има два албума, като вторият такъв се казва “Solar Echoes” и е в доста space стил. Първият сингъл от този албум е точно това, което искам да ви покажа. Песента се казва “Cymatics” (от гръцката дума κῦμα – вълна) и точно на това е неблегнато и в музикалния видео клип към нея. Всички звуци, които чувате в песента, са синхронизирани с различни научни експерименти. Идеята е точно симатиката – науката за видимите ко-вибрации на звука, как звука влияе на материята около него.

Това, което ще видите тук са така наречените плочи на Хладни – метални пластини, които се поставят над говорител. Върху тях се посипва пясък, който приема интересни форми, в зависимост честотата на звука, който се подава през говорителя. Друг експеримент е този, включващ маркуч, вода и говорител, за който вече съм ви разказвал. Ще ви оставя да видите всичко сами, само ще спомена обаче, че накрая на клипа, режисьорът включва и една голяма бобина на Тесла, а Станфорд трябва да облече Фарадеев костюм (да, същото е като Фарадеевата клетка, но се облича и тежи 30 килограма), за да не го удари и убие електрическият ток, прескачащ от самата бобина.

Интересно е да обърнете внимание и на behind the scenes клиповете (кратки са, по две минути всеки), които обясняват всеки един експеримент и как е бил имплементиран във видеото. Можете да ги намерите на страницата на Найджъл Станфорд или във Vimeo профила му.

А сега се насладете на прекрасния клип: