От вчера/днес можете да се ъпдейтнете към официалната крайна версия на iOS 11. Повечето iPhone-и и iPad-и, които са направени през последните години, поддържат операционната система. Вероятно знаете как да проверите: в Settings и проверявате за софтуерен ъпдейт точно под General таб-а. Тези, които са били част от разработническия процес или бета процеса, вече сигурно са с най-новата версия на iOS, така че не е необходимо ръчно да преминават на нея.

За пръв път показаха 11-ката в детайли през юни на WWDC. Оттогава обаче явно има доста забележителни промени, или просто в онзи момент, Apple са решили да оставят нещо и за изненада на потребителите.

ARKit е една от най-готините нови функции или нека я наречем система. Благодарение на тази система, вече аугментираната реалност е достъпна и за ябълковите устройства. Горещо ви препоръчваме да изтеглите някои приложения, за да можете да играете с динозаври във вашата стая. Не е ясно манията, колко ще продължи, но Купертино обикновено успяват да задържат вниманието на хората върху подобни нови технологии.

Огледайте самия дизайн. Определено е доста по-различен, стилен, красив. Има и ново вградено приложение Files, което си струва да бъде разгледано и ползвано. Доста е полезно. Скрийншотовете вече могат да бъдат редактирани на момента; Control Center също е много подобрен, като сега можете да си избирате, какво да има в него.

GIF: The Verge

Siri също получава своя ъпдейт. Сега вече гласът, който ви отговаря, не звучи толкова компютризиран, а доста по-натуранел, човешки. Колкото до другите свойства на асистента, има две неща, които си струва да пробвате.

Първо, помолете Siri да ви преведе нещо. Засега може да превежда само от английски на китайски, испански, френски, немски или италиански. Второто готино е, че сега можете да пишете на Siri, вместо да й говорите. Влезте в General/Accessibility и можете да изберете писмения контакт. За съжаление говорът и писането не могат да са включени едновременно, както е при Google.

За iPad, iOS 11 носи много хубави промени. Софтуерът сега поддържа по-добре мултитаскинга, като много по-лесно можете да разделите екрана на две, за да работите с две приложения едновременно, че даже и с три вече. Новите drag-and-drop свойства също да доста по-мощни при iPad. С тях можете да управлявате по-успешно приложението Files и също така да притегляте и пускате снимки и текст от едно приложение в друго.

Повечето нови свойства имат нужда от подобрение и тепърва ще търпят промени и ще се развиват и за другите приложения, извън тези на Apple. Но определено имат бъдеще и потребителите ще ги харесат.