Всички сме се убедили, че една снимка казва повече от 1000 думи. Това важи все повече и повече след масовото навлизане на мобилните технологии в живота ни. Но колкото и клиширано да звучи горното твърдение, винаги можем да го разгледаме от различен ъгъл. И отново ще се окаже валидно.
Накратко, всяка снимка от вашия смартфон може да съдържа точните GPS координати на мястото, където е заснета. В такъв случай бихме могли да кажем, че една снимка казва повече от 1000 упътвания.

Как така?

Всички дигитални снимки съдържат определена информация, наречена метадата. Тя включва данни за големината на файла, модела на камерата, резолюция и други. В определени случаи към метадатата се добавят GPS координатите на мястото на заснемане на снимката, а именно: географска ширина, географска дължина и надморска височина.

Днешните смартфони са снабдени с прецизни GPS локатори, които указват с голяма точност позицията на устройството. При това положение, ако не сте изключили GPS локализирането на смартфона си, то всяка направена снимка ще съдържа GPS координатите на мястото (геотагинг/geotagging). Когато изпратите снимката на някои приятел, или я качите в Мрежата, има голяма вероятност да издадете къде се намирате, без да искате това.

Какъв е проблемът?

Както знаем, всяка модерна технология носи едновременно както ползи, така и опасности. Въпросът е колко ще са големи ползите и дали можем да контролираме опасностите.

От една страна, ако сте се снимали на Айфеловата кула или Колизеума, едва ли е тайна къде точно е направена снимката. Наред с това, ако изпращате фотоси на свои приятели, малко вероятно е да очаквате да ровят за GPS координатите на местоположението ви. В подобни ситуации всичко казано дотук би прозвучало безмислено и дори смешно.

hand-on-keyboard

За съжаление, когато пуснете снимката си в Мрежата, тя неминуемо става потенциална мишена за недоброжелателни хора по целия свят.

Съответно и вие самите сте вече мишена на евентуални посегателства. Опасностите от издаване на точното ни местоположение са множество и често пъти се отнасяме пренебрежително към тях.
В Съединените американски щати през последните години са регистрирани множество случаи на отвличания и други посегателства срещу личността на пълнолетни и малолетни, именно заради разкриването на тази чувствителна информация. Поради тази причина големи социални мрежи, като Facebook и Twitter, започнаха да снемат метаданните от качваните снимки.

От друга страна, в много случаи именно тази функция за геотагинг е помогнала за издирването и намирането на хора, места или ценни предмети. Родители са откривали децата си чрез снимките, които са изпратили на свои приятели. Службите за сигурност по света прибягват до използване на тази информация при издирването на изчезнали и отвлечени лица, особено ако похитителите им са невнимателни или просто не знаят за тази функция. Да не забравяме и обичайните заподозрени – разузнавателните служби, които използват успешно геотагинга за борба с международната престъпност и тероризма.

instagram-drug-bust

Наскоро бе обявено, че ФБР и ДЕА са извършили над 350 ареста на наркотрафиканти, които са публикували снимки в Instagram без да предполагат за функцията геотагинг. Именно такъв бил случаят с мъж от Минеаполис, който снимал своя таен склад за наркотици и се похвалил в Instagram. За негово съжаление, той не знаел, че geotagging-ът работи и службите бързо установили неговото местположение.

Подобна е историята на Хосе Родриго Гамбоа, който публикувал редовно снимки в социалните мрежи, хвалейки се с високия си стандарт на живот. Въпросът е, че той ръководел голям мексикански наркокартел и полицията успяла да го локализира благодарение на самия него.

map-taggingПо време на военни действия геотагингът се оказва мощно средство за получаване на оперативна информация. Такъв е случаят с един руски войник, засечен чрез собствените си селфита по време на размириците в Украйна. Несъобразителният Соня Соткин публикувал снимки в Instagram, изобразяващи как изпълнява военните си задължения. След като качил снимките в социалната мрежа, благодарение на геотагингa, било определено с точност местоположението му.

Много от бойците на „Ислямска държава“ биват локализирани и заловени също благодарение на своето невнимание. Споделяйки снимки в социалните мрежи, без да разкриват местоположението си нарочно, те забравят да изключат геотагинга и по този нелеп начин компроментират мястото, на което се намират.

Какво да направя?

На първо време вие решавате дали искате, или имате нужда GPS локаторът на смартфона ви да е постоянно активиран. Не трябва да забравяте и факта, че той консумира много енергия, особено при включен 3G.

Ако все пак искате да го изключите, то при iOS устройствата има възможност да спрете достъпа до GPS-а само на приложението за камера (Settings > Privacy > Location Services > Camera).

При Android устройствата също можете да изключите функцията Geotaggging или Location storage/Location (зависи от версията на Android).

Как да проверя снимките си?

За да проверите дали някоя от Вашите снимки съдържа GPS координати, то най-лесният начин е да изберете снимка от компютъра си и да отворите менюто Properties след натискане с десния бутон. В подменюто Details потърсете раздел GPS (под раздел Advanced photo и над File). В него ще има Latitude (геогр. ширина), Longitude (геогр. дължина) и Altitude (надморска височина). Естествено, има и много приложения за iOS и Android, които също ще ви предоставят тези данни.

image_properties

В случай, че тествате с непозната за Вас снимка, то след като видите GPS координатите, бихте могли чрез Google лесно да видите на картата точното място на снимане.

Мога ли да премахна тези данни?

Най-лесният начин е да използвате опцията „Remove Properties and Personal Information“ в менюто Properties. Там ще имате възможност да изберете коя информация да бъде премахната от снимката. Ако нямате доверие на Microsoft, то можете да прибегнете до редица други програми или интернет приложения, които също ще свършат задачата.

И накрая…

Както виждате, разкриването на GPS коорднинати посредством снимките ни има противоречиви резултати. От това да бъдем арестувани, до спасяване на собствения ни живот. Всеки сам трябва да реши дали тази технология му носи повече ползи, като си позволи лукса да бъде невнимателен или да попадне в полето на информационната параноя и да има винаги едно наум.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS