Материалът е съвместна разработка на Светла Цончева и Венци Димитров  

 

 

От векове хората съзерцават звездите и ги приемат като висше необяснимо чудо. В тях всеки вижда това, което търси. Някои хора ги причакват с фотоапарат и диктофон, други ги следят като източник за насока в живота. Откакто свят светува, те са над нас и все едно ни пазят, дават ни някаква посока. Дори в най-дълбока древност сме се водили по тях, било то за ориентир в месеците, посоките на света или за търсене на отговорите, които на Земята няма как да получим. Не на последно място… красиво е!

 

Астрологията и зодиите (Светла Цончева):

 

Мислейки си за Вселената и звездния свят, няма как да не се спра на темата за зодиите. Нали именно по звездите се класифицират, а кой и защо…това е въпрос от миналото. Но въпреки това, в момента голяма част от нас вярват до някаква степен в значението и характеристиките на всяка една от тях, интересуват се и не пропускат да прочитат дневните си предсказания.

В произхода си астрологията е свързана с опитите за изготвяне на календари, описващи природните цикли, каквито индоевропейските народи предприемат още в третото хилядолетие пр. н. е. Смесването на признаците и причините поражда суеверия, че са разчетени знаци свише.  Астролозите днес приемат, че еклиптиката (равнината на земната орбита) е разделена на 12 участъка или „знаци“, които са именувани като зодиакалните съзвездията. Това са популярните „зодии“, които са свързани с календарното отчитане на времето. В античността, първоначално, между знаците и съзвездията е имало съответствие, но поради прецесията (благодарение на елипсовидната форма на Земята посоката на земната ос бавно се мести в пространството и за около 26 000 г. описва пълен конус, и се връща в първоначалното си положение) на равноденствието, то се е загубило. Така, за астролозите, родените в последната седмица на месец март са под знака на Овена, макар че тогава астрономически слънцето е в предишното съзвездие Риби.

астрологията знаци

Първо, нека уточним какво са „хороскоп“ и „зодиак“ според астрологията: Хороскопът е разположението на небесните светила в деня и часа на раждане на даден човек. Чрез тези данни се изчисляват 12 астрологични домове, включително и асцендента (изгряващият зодиакален знак на източния хоризонт по време на раждането). На базата на хороскопите астролозите правят предвиждания за съдбата на дадения индивид. Понятието зодиак е с древен произход и най-общо се отнася към небесния кръг от съзвездия. Името произлиза от вариация на гръцкия термин за животно, защото по-голямата част от съзвездията се свързват с митологични същества и животни.

Спрямо всичката тази информация, съществуваща преди нас и развиваща се до ден днешен, астролозите създават предсказания за нас, касаещи се до зодията ни. Дали това ще е дневен, месечен или годишен хороскоп, няма значение, за тях, всичко е „написано“ от звездите.

А ето и кои са зодиите и техните характеристики въз основа на „звездното подреждане“ и периода, в който е роден човек:

 

Овен (21 март-20 април)

 

Овен (21 март-20 април) или още казано „бебето“ на зодиака. Съзвездието няма характерна фигура. Трите му най-светли звезди образуват леко извита дъга. Като най-ярката е Хамал (от арабски значещо „глава на овен“, а иначе класифицирана като Алфа от Овен) – гигант, който е изчерпиал запасите си от водород в ядрото и в момента се класифицира като червен гигант в диаграмата на Херцшпрунг-Ръсел. Радиусът му е приблизително 15 пъти по-голям от този на Слънцето. Името на съзвездието е превод от латинското му название — Aries. Символизира митологичния овен, чието златно руно е било търсено от Язон и аргонавтите.

За представителите на тази зодия са характерни следните неща: влиянието на Слънцето и Марс провокират у Овните стремеж към движение и склонност към преувеличение. Овните ненавиждат скуката. Те повече чувстват, отколкото мислят. Много са великодушни. Обичат две неща – да правят подаръци и да дават заповеди. Носители са на първична необуздана енергия, нетърпеливи са, често не зачитат чувствата на другите и стават агресивни, ако им се месят в работите. Те са пълни с оригинални идеи и харесват всичко ново. Те са новатори и изобретатели, всичко правят по собствен начин, прокарват собствени пътища.

астрологията stellarium овен

 

Телец (21 април-20 май)

 

Телец (21 април-20 май), или Бикът, е едно от най-древните съзвездия. Формата му е определена още от Вавилонците, които смятали, че той е бикът, който оре небесната бразда, по която минава Слънцето. Най-ярката му звезда е Алдебаран (по класификация именувана Алфа от Телец), която е тринадесетата най-ярка звезда на небето, без да броим Слънцето. От арабски името на звездата се превежда като „този, който следва“, защото изглежда че върви по пътя на звездния куп Плеяди (още познати като Седемте сестри).

А Телците според астрологичните вярвания са: влиянието на Венера и Луната прави Телците чувствителни и сантиментални, спокойни и дипломатични. Те са миролюбиви и търпеливи, стремят се да създават хармония. Телецът е миролюбив и добронамерен, умее да се концентрира и лесно постига целите си. Идеите, които дава отначало изглеждат незначителни, но скоро става ясно, че влияят в много по-широк мащаб. Основни недостатъци на Телеца са инат, безразличие и егоизъм.

астрологията stellarium телец

 

Близнаци (21 май-20 юни)

 

Близнаци (21 май-20 юни) е съзвездие, видимо в Северното полукълбо през зимата. Състои се от 85 звезди, видими от Земята без телескоп (при добро време). Най-ярките звезди в съзвездието са Полукс (класифицирана като Бета от Близнаци) и Кастор (Алфа от Близнаци). Близнаците Кастор и Полукс са синове на спартанския цар. Заедно с митичните аргонавти са участвали в експедицията, тръгнала да търси Златното руно, и се считат за покровители на моряците.

Ето какво е типично за тях: те са двойнствени, разговорчиви, мъжествени, привлекателни и любвеобилни. Меркурий пази Близнаците – те имат защитна стена от равнодушие. Не ги интересува, че ги критикувате, че ги иронизирате, че си правите шеги за тяхна сметка. Много са интелектуални, любознателни, организират живота си само според собствените си разбирания. Предпочитат лекия начин на живот и това на моменти ги вкарва в големи неприятности, даже може да ги доведе до депресия. Ловки са, бързо мислят, но са непостоянни и разпилени.

астрологията stellarium близнаци

 

Рак (21 юни-22 юли)

 

Рак (21 юни-22 юли) е едно от най-бледите съзвездия, в него няма много ярки звезди. Най-ярката звезда от съзвездието е Тарф (или Бета от Рак). Един от митовете на древните гърци разказва как Херкулес, докато се бори с хидра, е нападнат от рак.

Ракът си е достатъчен сам на себе си. Той употребява своя интелект и невероятната си памет, за да се потапя в самосъжаление и да си „връща дълговете” помни добрините, но помни и лошото и рано или късно си отмъщава. Ракът ползва знанията и опита си като оръжие за атака, бори се с въображаеми врагове и живее предимно с миналото си. Ракът се движи назад или в страни и се плаши даже от сянката си. Той е много ласкав и много обичлив, но в подсъзнанието си винаги мисли за несъществуващи опасности. Най-важното нещо за Рака е домът и семейството му.

астрологията stellarium рак

 

Лъв (23 юли-22 август)

 

Лъв (23 юли-22 август). В съзвездието Лъв могат да се видят, при добри условия с просто око, около 70 звезди, които, общо взето, са слаби. Най-ярките сред тях са Регул (по класификация наименувана Алфа от Лъв) и Алджеба (Гама от Лъв). Всяка година около 17 ноември в близост до главата на лъва има метеорен дъжд, наречен Леониди, на името на съзвездието, въпреки че не идват от него – източникът им е кометата Tempel-Tuttle. В представите на древните гърци съзвездието символизира Нимейския лъв, убит от Херкулес.

Лъвовете осъзнават социалната си роля и имат амбицията да я реализират. Те са огнено-страстни и никога не приемат второстепенна роля. Лъвът е център на вселената в собственото си съзнание. Той е лидер, благородник, протекторат. Великодушен е и няма чувство за страх. Лъвът е верен, откровен и справедлив. Най-големият му враг е собствената му гордост. Тя му създава проблеми, комплекси и го довежда до депресия. Лъвът трябва да е много добре подсигурен материално, за да се чувства достатъчно сигурен в себе си. Той има много силна енергия, която е резултат на лидерските му качества. Умее да зарази околните с идеите си, да ги поведе и да ги убеди в добрите перспективи.

астрологията stellarium лъв

 

Дева (23 август-22 септември)

 

Дева (23 август-22 септември) е второто по големина съзвездие след Хидра и може лесно да бъде намерено по най-ярката му звезда – Спика (Алфа от Дева). Не е ясно какво точно представлява Девата. Тя се свързва с почти всяка изявена богиня, включително Ищар, Изида, Кибела, Дева Мария – майката на Иисус и Атина. Дева се свързва също с Голямата и Малката мечка, като част от мита за Калисто или Хера. Персефона също се причислява, поради това, че съзвездието Дева е видимо предимно през пролетта, когато се вярва, че богинята излиза от подземния свят.

Девите са сложно устроени. Чувстват непрекъснато необходимост от самоусъвършенстване, анализиране, подреждане и систематизиране на фактите. Те са скептици, не приемат интуицията за водеща. Виждат живота ясно, стараят се да опростят проблемите. Те се разкъсват между любопитството и страха. Мислят преди да действат, не са спонтанни и много често пропускат предоставените им възможности. Девите са умни, работоспособни и надеждни, могат да направят всичко и да приемат всякаква позиция. Девата е най-силна в комбинациите, логиката и цифрите. Тя обръща внимание на подробностите и точно това й помага да побеждава и да печели.

астрологията stellarium дева

 

Везни (23 септември-22 октомври)

 

Везни (23 септември-22 октомври). Според древните египтяни това е божество, олицетворяващо богинята Maaт, дъщеря на Ра. Тя е символ на истината, справедливостта, вселенската хармония, божествената институция и етичните стандарти. Maaт преценява и претегля душите на хората. От образите на богинята, в косите й може да се види известното „перо на Маат”. Това е щраусово перо, според „Книгата на мъртвите“, поставено върху една от скалите при потеглянето към отвъдния свят на човешката душа. Везната спасява Анубис, бога с глава на чакал, и присъдата е наложена на съпруга на Maaт, Тот. Ако сърцето на мъжа е било натежало от престъпления, чудовището Aмту, с тяло на лъв и глава на крокодил, поглъщало мъртвия. Но ако починалият е живял живота си с чисто сърце, той се съживява за щастлив живот в рая. Най-ярката звезда от съзвездието е Зубенешмали (позната още и с латинското име Ланкс Бореалис или Бета от Везни по класификация).

Везните се чувстват добре само в компания. Чувстват се силни в брака и всички други партньорски начинания. Те се подчиняват ту на разума, ту на желанията си и са в непрекъснато неравновесие. Везните се реализират много добре на обществено ниво и в колектив. Те са сантиментални. Никога не се влюбват от пръв поглед. Лесно се разбират с хората, намират общ език с всеки. Могат да направят всичко, стига да не са сами. Лесно се приспособяват. Влияят се от чуждото мнение. Много често се колебаят в избора си и се опитват да обединят елементите на различните си желания.

астрологията stellarium везни

 

Скорпион (23 октомври-22 ноември)

 

 

Скорпион (23 октомври-22 ноември) представлява съзвездие, заемащо голяма площ на небесната сфера. Разположено е в южното полукълбо, близо до центъра на Млечния път. Скорпионът е едно от малкото съзвездия, които наистина приличат на това, на което са кръстени. Лесно може да бъде забелязано. Съзвездието наподобява скорпион с повдигната опашка, като на небесната сфера се намира близо до центъра на Млечния път, олицетворява скорпиона, ужилващ Орион. Свръхгигантът Антарес е най-ярката звезда, имаща радиус 883 пъти по-голям от този на Слънцето. Светимостта й пък е 10 000 пъти по-голяма от тази на нашата звезда (разбира се, ако гледаме двете от еднакво разстояние).

Това е знакът на любовта и на смъртта. Постоянен, мълчалив, гъвкав и плодовит. Скорпионът се управлява от Марс и Плутон и мнението за него не е много добро. Той възкръсва от нищото, защото е еротичен и агресивен. Поредица е от успехи и неуспехи, от инат и избухливост, от драматизъм и страст, индивидуализъм, тайна и бунт. Скорпионът е самоуверен, самостоятелен и властен. Не се променя и не обръща внимание на промените.

астрологията stellarium скорпион

 

Стрелец (23 ноември–21 декември)

 

Стрелец (23 ноември–21 декември) е древното съзвездие с митичната фигура на кентавър, който се готви да пусне стрела от лък. На небесната сфера, съзвездието изглежда в центъра на нашата галактика. Най-ярката звезда е Каус Аустралис (по класификация, името й е Епсилон от Стрелец), двойна звезда на разстояние около 143 светлинни години от Земята.

Стрелците са много различни. Между тях има хора с остър ум, добри оратори, решителни и дейни, но има и такива с ниско самочувствие. Може да срещнете много ерудирани и хуманни хора, а може и невероятни егоцентрици. Този знак е на крайностите. И независимо в коя крайност е вашият Стрелец, ще забележите, че той, както и всички останали, се старае да направи впечатление, да остави следа, да се усъвършенства.

астрологията stellarium стрелец

 

Козирог (22 декември-20 януари)

 

Козирог (22 декември-20 януари). Изображения на животните, като полурибa-полукозa, били открити на вавилонски глинени плочки, с възраст 3000 години. Може да се предположи, че Козирог е едно от най-древните съзвездия. Гърците са го свързвали с бог Пан, като според мита Пан и другите богове са били нападнати от чудовището Тифон. По време на преследването, Пан скача в реката, където долната част на тялото му се превръща в опашка на риба. Най-ярката звезда в съзвездието е Денеб Алджеди (или Делта от Козирог), представляваща двойна звездна система (на разстояние 39 светлинни години от нас), като главната от двете звезди е бял гигант. На арабски „денеб“ означава „опашка“, оттам – „опашката на козата“.

Знакът на съдбата, на възмездието, началото на света, победата на времето. Козирогът е инстинктивен, умерен, сдържан, има изградена стабилна система за самосъхранение. Козирогът се грижи особено за това да изглежда привлекателен. Те не говорят за себе си, не се стараят да покажат очарованието си. Не се опитват да привлекат вниманието, остават в приглушена светлина. Козирозите тихомълком се движат към върха – духовен и житейски. Издръжливостта е най-важната черта на Козирога. Те са хладнокръвни, справедливи, строги, работоспособни, самоотвержени, амбициозни и коректни.

астрологията stellarium козирог

 

Водолей (21 януари-19 февруари)

 

Водолей (21 януари-19 февруари) понякога се свързва с образа на Ганимед – виночерпеца на олимпийските богове. Според вярванията на някои от най-древните цивилизации съзвездието Водолей е център на „небесния океан.“ Най-забележителният обект в съзвездието Водолей е мъглявината Хеликс. Най-ярката звезда е Садалсууд (по класификация – Бета от Водолей) – двайна звезда, чието име на арабски означава „успехът на успехите“.

Има слаби и силни Водолеи. Водолеите са ангел и дявол в една кожа. Не обичат да правят впечатление, но все пак го правят. Стремят се да направят нещо хубаво и в крайна сметка правят така, че на самите тях да им е хубаво. Не се подчиняват на условностите, но изискват от другите да го правят. Не желаят да приличат на никого, не ги интересува общественото отношение към тях, но обикновено разполагат с власт и престиж. Любопитни са към всичко и щом го изучат, много бързо им омръзва. Душата на Водолея е изпълнена с нежност, но рядко ще се втурне към някаква цел стремглаво. Непрекъснато се разкъсват между разум и чувства,  казват за него астролозите.

астрологията stellarium водолей

 

Риби (20 февруари-20 март)

 

Риби (20 февруари-20 март) е съзвездие известно още в древен Вавилон. То е видяно тогава, като риба или като двойка на риби. В древногръцки мит се разказва как Венера (Афродита) заедно със сина си Купидон (Ерос) се превръщат в риба и избягват от чудовището Тифон. Най-ярката звезда е Кулат Нуну (Ета от Риби) и радиусът й е 26 пъти по-голям от този на Слънцето.

Характеристиките според „гадателите на звездите“ за тях са: „Това е последният знак. Рибите разбират всичко и всеки, освен себе си. Те цял живот може да търсят собственото си Аз, без да знаят какво точно е това Аз. Рибите имат своята истина, трудно намират сили за преодоляване на ежедневните проблеми, но дълбоко приемат проблемите на близките си и винаги са готови да се отзоват на помощ. Трудно остават на едно място. Те са граждани на света, те са навсякъде и никъде, интересуват се от всичко. Много са духовни и в повечето случаи – неуверени.“

астрологията stellarium риби

След смесването на науката и фантазията бих казала, че до някаква степен вярвам в предсказанията на звездите и си признавам, че чета хороскопа всеки ден…на много места. Не за друго, просто да съм сигурна! Но каквото и да ни се върти в главата, не можем да дадем ясно и точно становище относно това влияят ли звездите или не. Ако още древните жители на нашата планета са ги класифицирали и са водели отчасти живота си спрямо тях, то най-вероятно не е безсмислено. Кой ще седне да гледа съзвездията, да ги оприличава на форми и животни, след това да ги надраска върху жълт папирус, да им даде характеристика и история, просто ей така. Сега ми се ще да се върна назад във времето и да разпитам или някой стар белобрад римлянин-мъдрец, или някой загорял от слънцето египетски магьосник, събиращ на полето билки за отвара.