Лятото започва, а с него идва и момента да се насладим на голямо количество блок бъстър филми. Те имат за цел да ви отвеят с невероятни ефекти, супер звук и музика, както и разбира се чудесна актьорска игра. Какъв по-добър начин обаче да се насладите на всичко това в един филм, от удобна и модерна кино зала, в която да се настаните с кутия пуканки, любувайки се на картина и звук. Да, днес ще ви разкажа за моето приключение в зала LUXE на Кино Арена. С няколко думи, това е най-доброто място, на което можете да отидете, за да гледате новият екшън блок бъстър „Лудия Макс: Пътят на яростта“ (Mad Max: Fury Road).

Джордж Милър се връща към корените по прекрасен начин

С „Лудия Макс: Пътят на яростта“ режисьорът Джордж Милър се връща към своята дебютна сага за шантавият (очевидно) бивш полицай Макс и неговите приключения в пост-апокалиптичната пустощ на нашата планета. И мога да кажа само едно – справил се е много добре. Спокойно, няма да има спойлери, така че четете на воля. Да, Милър се е справил много добре и това не му е за първи път. Първият филм от оригиналната трилогия (с Мел Гибсън в главната роля) е смятан за най-успешният научнофантастичен филм изобщо – струвал само 400 000 долара, той печели доста повече от 100 милиона долара в бокс офиса по време на премиерните си прожекции през 1979 година. Практическите ефекти и нестандартната режисура на „Лудия Макс“ с Мел Гибсън, го правят един от най-невероятните филми на своето време, смайващ зрители до ден днешен. Но да говорим за новият епизод.

Том Харди се превъплащава чудесно в ролята на Макс Рокатански. Показва мълчалива персона (репликите му във филма са изключително малко, главно в края), която се чуди само как да се измъкне от всичкия този ад. А адът е голям, горещ, опасен и пълен с луди. Хареса ми начинът, по който Джордж Милър е подходил към новият си филм – разказва история, която няма кой знае колко общо с предишните филми (само загатва за миналото на главния герой). Режисурата е също толкова добра, колкото и в първите филми от сагата, но не отстъпва по оригиналност. Действията във „Лудия Макс: Пътят на яростта“ се развиват по невероятно случаен начин и през целия филм сте на нокти, чакайки какво ще се случи.

Искате екшън? На ви екшън!

Да, това е един жесток екшън филм. Но не типичната модерна боза, която сте свикнали да виждате по телевизията и все по-често в новите филми. Тук Милър е заложил на леко наивен осемдесеттарски екшън, който обаче е подплътен от модерният начин на изпълнение и не е прекалено лигав (или както обичат да казват американците, cheesy). Точно това прави „Лудия Макс: Пътят на яростта“ толкова добре изпълнен. За това, разбира се, спомага адската атмосфера (целият филм е сниман в пустинята) и брилянтната филмова редакция – кадрите са чудесно подбрани, започват и приключват точно в моментите, в които трябва и допринасят за напрежението. Споменах практическите ефекти в първия филм. Тук масата ефекти също са такива, с много катастрофиращи по брутален начин коли, каскадьори, пламъци и така нататък… На места се забелязват няколко конкретни кратки кадъра, коита са снимани на зелен екран и като че ли нарочно са направени да изглеждат old school. Прекрасно! А музиката? О, музиката! Тук тя е композирана от Junkie XL, който може и да не ви е много познат. За феновете само ще спомена – той е работил по саундтрака на „Аниматрицата“ (The Animatrix).

Като цяло идеята ми не е да ви споделям мнението си за отделни части от филма, неговия край, или пък да ви говоря за историята. Искам да ви споделя защо мисля, че „Лудия Макс: Пътят на яростта“ се очертава да бъде може би един от топ екшъните тази година. По гонениците с коли би могъл да се бори дори с „Бързи и яростни 7“ (Furious 7). И можеб и ще се повторя, но все пак – Джордж Милър се е справил повече от добре. Харесвам и такъв тип екшъни – които ви грабват още от първата минута, петнадесет минути напрежението расте и се въртите на стола, нямайки представа какво ще стане…

Кино Арена LUXE: Насладете се на филма, който ще гледате

И стигаме до момента, в който ще ви кажа следното: ако сте планирали да гледате „Лудия Макс: Пътят на яростта“ на кино, по-добре му се насладете подобаващо. Няма да съжалявате, ако направите това в новата (и то първа в България) широкоформатна високотехнологична зала LUXE на Кино Арена. Помните ли музиката и звукът на филма, за които ви говорих преди малко? Те заслужават да бъдат чути в кристално качество, благодарение на най-новата технология Dolby Atmos със 360-градусов съраунд звук. Картината? Екранът в зала LUXE е прекрасен и ще ви покаже кадрите (на чиято редакция много се любувах, както вече казах) по перфектен начин. Дължината на екрана е цели 24 метра и е извит от всяка страна, което прави гледането му от което и да е от всичките 300 луксозни кресла в залата прекрасно. За това, разбира се, спомага и RealD технологията за възможно най-яркото прожектиране на 2D и 3D филми. И това е. Филмът, който трябва да гледате задължително това лято е „Лудия Макс: Пътят на яростта“, а мястото, на което да го гледате, за да останете още по-очаровани, е Кино Арена Запад в София, зала LUXE.

 

„Лудия Макс: Пътят на яростта“ дебютира по кината в цялата страна на 15 май. Мога само скромно да ви пожелая приятно гледане.

 

  Начална снимка: youtube  

 

  Изработка: Luba6ky  

 

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS