От на 09/08/2012 Технологии

Опасни нови тарифни планове на М-тел и Глобул

И преди да се преместим на новия адрес с новата визия, решихме да коментираме ситуацията на мобилните оператори в България. Всички знаем, че любимите ни телекоми често добавят скрити такси, активират нежелани услуги, преподписват автоматично договори (за радост, това вече го няма), отказват пренос на номера и много други действия, целящи допълнителна печалба.

И този път операторите се изхитриха. Мобилните оператори М-тел и Глобул наскоро обновиха някои свои тарифни планове, като обновлението трябва да е в полза да клиента. Да, но не е точно така.

Наскоро цените на интерконекта бяха намалени, което значително би трябвало да намали печалбите на операторите. Реално те помежду си плащат по-малко за минути извън мрежата, а ние отново си плащаме 0,25 лв, 0,32 и 0,39 лв на минута. За да стабилизират финансовото си положение, операторите промениха нещо изключително важно – начинът на тарифиране.

На всички ни е ясно, че до този момент операторите тарифираха с такт 60/1, което значи, че всяка започната минута се таксува като цяла, а след изтичането на 60 секунди ,тарифирането продължава на всяка секунда. Е, добре дошли в цивилизования свят – тарифирането при основните тарифни планове на операторите вече е 60/60. Това означава, че операторите таксуват всяка следващата започната минута като цяла. Това е световна практика, чудно беше кога ще се появи и в милата ни родина. За първи път това го видяхме при бранда BOB, като там всеки тарифен план е с такъв такт на тарифиране. Така брандът запазва ниските си цени и много минути към национални мрежи.

Реално, в новите си, обновени, тарифни планове операторите увеличават броя на минутите, но с това тарифиране, все едно нищо не са направили или по-точно – замазаха очите на клиентите.

Да вземем за пример M-tel Select. Тарифните планове с това име досега бяха няколко варианта, с различни такси и различни минути към национални мрежи, освен включените към мрежата на М-тел. След промяната, остана само един тарифен план с месечна такса от 24,90 лв. и включени 2500 минути към мобилни номера на М-тел, 2500 минути към фиксираната мрежа на оператора, 200 смс-а, 200 ммс-а и 20 мегабайта мобилен трафик. Досега този тарифен план предлагаше само 2000 + 2000 минути, а сега те са 2500 + 2500. Всеки нормален човек ще се запита защо операторът променя така тарифния план и наистина ли е за да угоди на клиентите. Разбира се, ние знаем истинската промяна, тази, която никъде не се коментира и рекламира – тарифирането 60/60. В корпоративния сайт на компанията при „Условия на тарифния план“ пише следното:

  • Таксуването се извършва на равни интервали от 60 секунди. Всеки започнат интервал се отчита и таксува с цената за една минута.

Тарифирането към другите мрежи е с цена 0,25лв, както и преди. Но с новото тарифиране, това означава, че ако досега за 1 минута и 1 секунда сте плащали по 0,25-0,26 стотинки, сега ще плащате точно 0,50. Ще заплатите 50 стотинки, без значение дали сте говорили 1 минута и 2 секунди или 1 минута и 50 секунди. Точно с това тарифиране се оправдават и повечето включени минути към мобилната мрежа на оператора. Реално, 2500 минути няма да са точно толкова, а ще са отново около 2000, в зависимост от навиците и продължителността на разговорите ви.

Друг тарифен план с променено тарифиране е и М-тел Active. Няма нужда да обяснявам колко губите и как ще се увеличат сметките ви за мобилен телефон с това тарифиране с такт 60/60.

Globul добави това тарифиране към следните планове: Globul Universe и Globul Unlimited. Цаката е отново същата. Повече минути, но за сметка на тарифирането. Цената на разговорите отново ще се увеличи, само и единствено заради това тарифиране. Виваком засега мълчат и не са променяли нищо, но ви гарантирам, че и при тях ще се случи същото. За съжаление, няма какво да направим по въпроса.

Моят съвет е да четете хубаво какво подписвате, да пресметнете дали ще загубите нещо и до колко сте съгласни с новото тарифиране.

Боби Иванов

Боби Иванов е технологичен журналист. Работил е във в. “24 часа”, както и като редактор и автор на авторски публикации в онлайн изданието MobileNews, част от Trim Publications Ltd. Темите, които покрива включват бизнес, технологии и телекомуникации в страната и в световен мащаб. Интересите му включват Психология на комуникацията, Социология, Маркетинг и Връзки с обществеността. За контакти: Ivanoff@smartnews.bg

Дискусия
comments powered by Disqus